..

Μια εποικοδομητική συζήτηση πραγματοποιήθηκε, χθες Τρίτη 6/2/2018, μεταξύ του Ηλία Ψινάκη και της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Μαραθώνος , η οποία αφορούσε την ενημέρωση των ενεργειών και κινήσεων του Δημάρχου για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Στην άτυπη συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου στο Γυάλινο κτίριο στον Μαραθώνα παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.Νησιώτης , κ.Λαμπαρού , κ.Κοροβέσης , κ.Θανασιάς , κ.Ζαγάρης και από την πλευρά της Ένωσης του Συλλόγου Γονέων με επικεφαλή τον Πρόεδρο του συλλόγου κ.Κυπαρίσση , παρευρέθηκαν 14 μέλη μεταξύ αυτών εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από το Βαρνάβα ,Γραμματικό και Νέα Μάκρη.
Στην συνάντηση αναφέρθηκε το ζήτημα της στέγασης καινούργιου σχολείου , στο οποίο ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να γίνει μια συνάντηση, πριν το επαναφέρει στο Δ.Σ, με την Ένωση Συλλόγων Γονέων ώστε να συζητηθεί διεξοδικά .Ακόμα ειπώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί η δημιουργία 5 παιδικών χαρών και αναλύθηκε με κάθε λεπτομέρεια το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από τον κ.Νησιώτη ο οποίος κλείνοντας το θέμα δήλωσε ότι « έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προχωρήσουμε, πάντα όμως με βάση την επικείμενη νομοθεσία… πιέζουμε ώστε ο καθένας να διαχειριστεί τα δικά του σκουπίδια και δεν θα πάρουμε εμείς απορρίμματα άλλων περιοχών …αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Γραμματικό ,όπου είναι λάθος η χωροθέτηση και άκυρη για το ΧΥΤΑ και εκεί δεν μπορεί να πάει κανένα σκουπίδι.»
Στο δια ταύτα, ο Ηλίας Ψινάκης επανέλαβε την πάγια θέση του για το ΧΥΤΑ λέγοντας «ότι είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στο δήμο μας , είναι ένας ιστορικός δήμος και τρέχουμε όλοι όσοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε την φήμη του διεθνώς ,ο πρώτος που θα ξεφτιλιστεί πανελλήνια εάν γίνει σκουπιδαριό η περιοχή θα είμαι εγώ διότι η όλη προσπάθεια που έχω κάνει μέχρι στιγμής για την αύξηση του τουρισμού με την βοήθεια της κ.Κεφαλογιάννη και της κ. Κουντουρά θα πέσει στο πηγάδι .» Τόνισε για ακόμη μια φορά ότι το παιχνίδι παίζεται στις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος πάει οργανωμένος υποστηρίζοντας ότι έχει κανονίσει τον τρόπο και το μέσον που θα κινηθεί , μεθοδευμένα, κάτι που δεν ήθελε να ανακοινώσει. Ένεκα των κινητοποιήσεων όμως που ξεκίνησαν να διατυμπανίζουν ότι είναι υπέρ του ΧΥΤΑ και με την Δρακοπούλου να του επιτίθεται σφοδρά αλλά και με τα αυγά που πετούσαν στο δημαρχείο αναγκάστηκε να τοποθετηθεί, γνωστοποιώντας στους πολίτες ότι έχει αναλάβει δράση εδώ και καιρό .
Επίσης δήλωσε ότι « οι πιθανότητες να πετύχουμε τον στόχο μας είναι πολλές αλλιώς εγώ δεν θα το ρίσκαρα … αυτός είναι ο αγώνας μου ο προσωπικός και είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τον δήμο, τον εαυτό μου , την παράταξη μου βεβαίως και τους δημότες ».
Στην συνέχεια ενημέρωσε τους καλεσμένους του ότι έχει μιλήσει με όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές δημιουργώντας αρκετές συμμαχίες με τους ξένους ευρωβουλευτές και ειδικότερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς φτιάχνοντας έτσι ένα ευνοϊκό κλίμα υπέρ της οριστικής παύσης των εργασιών για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Επικροτώντας την κάθε κινητοποίηση που γίνεται από τον κόσμο πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να γίνουν οι διαμαρτυρίες ,χρονικά κοντά στο διάστημα της ευρωπαϊκής συνεδρίασης στις 21 Μαρτίου, διαφωνώντας παρόλα αυτά με το ρίξιμο αυγών στο Δημαρχείο σημειώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να γίνονται στην Περιφέρεια γιατί ο Δήμος Μαραθώνα είναι μαζί με τον κόσμο και κατά του ΧΥΤΑ.
Επισημαίνοντας ότι έχει καλές σχέσεις με την Περιφέρεια υπογράμμισε ότι παρόλο που ήρθε απέναντι τους για το θέμα του ΧΥΤΑ η κ.Δούρου δεν του ζήτησε να μην παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες διότι όπως δήλωσε η ίδια δεν είναι εκβιάστρια και θεωρεί ότι είναι υποχρέωση του να πάει από την στιγμή που ο κόσμος τον έχει ψηφίσει .
Επιπροσθέτως στην συζήτηση ειπώθηκε η επισήμανση του Παπαδιγενόπουλου να μην κοινοποιούνται στην Περιφέρεια οι ενστάσεις της δημοτικής αρχής για το θέμα του ΧΥΤΑ γιατί έτσι της δίνεται πρόσφορο έδαφος να τροποποιήσει μελέτες και διάφορα άλλα έγγραφα με αφορμή την απόφαση της εισήγησης για το εν λόγω θέμα την οποία κατέθεσε ο κ. Ρεϊσογλου.
Σε αυτό το σημείο η κ.Λαμπαρού έθεσε ένα ερώτημα για το αν όντως είναι καλή ιδέα να συζητηθεί η απόφαση του δήμου περί παύσης εργασιών στην ημερήσια διάταξη του Π.Σ πριν την 21η Μαρτίου ,διερωτώμενη, ότι σε περίπτωση που η Περιφέρεια απαντήσει αρνητικά ότι δηλαδή θέλουνε το έργο , αυτή η απόφαση θα είναι ανατρεπτική προς τον κοινό στόχο και κατ’επέκταση για την επιτυχία του δημάρχου στις Βρυξέλες . Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ανησυχία μήπως πρόκειται για παγίδα στημένη από αυτούς που εναντιώνονται προς την δημοτική αρχή.
Απαντώντας ο Ηλίας Ψινάκης ταυτίστηκε με την γνώμη της κ.Λαμπαρού και παραδέχτηκε ότι σ’αυτό έχει ευθύνη ο ίδιος γιατί έκανε ένα λάθος . «Το λάθος μου είναι ότι δεν αποκάλυψα το σχέδιο μου όταν οι συνήθεις ύποπτοι ξεκίνησαν να λένε ότι είμαι υπέρ του ΧΥΤΑ και η γκάφα μου είναι ότι δεν ενημέρωσα έγκαιρα … έπρεπε αυτό που κάνω τώρα να το είχα κάνει τότε»
Ύστερα το λόγο πήρε ο κ.Κυπαρίσσης επικεντρώνοντας την ερώτηση του, στην υπερψήφιση της εισήγησης του Δ.Σ και την απόφαση να βάλουν το θέμα στην Περιφέρεια η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο , παρακάλεσε την δημοτική αρχή να απαντήσει στους μαθητές , οι οποίοι έχουν ζητήσει να γίνει διαμαρτυρία την Πέμπτη 8/2 στην Περιφέρεια και θέλουν τον δήμο να μπεί μπροστά δίνοντας πούλμαν για την μεταφορά τους . Κάνοντας μια μικρή παρένθεση σχολίασε τις φήμες που ακούγονται ότι τα παιδιά τα έχουνε βάλει οι γονείς στον δρόμο και ότι είναι κατευθυνόμενα και δήλωσε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καταλήγοντας ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συνεχίζει τις δράσεις ενημερώσεων για το θέμα του ΧΥΤΑ και περιμένει και τον Δήμαρχο πριν φύγει για Βρυξέλες να εξηγήσει στους γονείς τις προοπτικές που υπάρχουν στην συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε πρωτύτερα αποφασιστεί η διάθεση ενός πούλμαν από τον Δ.Μαραθώνα για την μεταφορά των μαθητών το οποίο θα βρίσκεται στις 14:00 στην πλατεία του Μαραθώνα και στην συνέχεια θα κάνει στάση στην πλατεία της Ν.Μάκρης έναντι του φούρνου Μολώνη.
Ο κ.Κυπαρίσσης ,κατά την τοποθέτηση του ,αναφέρθηκε επίσης στην αρμοδιότητα την οποία έχει η επιτροπή αναφορών στις Βρυξέλες που θα παραστεί ο Ηλίας Ψινάκης, όπου σύμφωνα με τον ίδιο ο ρόλος της επιτροπής είναι καθαρά γνωμοδοτικός .Σίγουρα μια απόφαση της επιτροπής κατά του έργου θεωρείτε επιτυχία ,αλλά δεν σημαίνει και την παύση του ,για να πάρει την απάντηση από τον Δήμαρχο ότι ελέγχει ο ίδιος την κατάσταση και ότι η απόφαση της επιτροπής θα σημάνει και το τέλος του έργου.
Ο κ.Κυπαρίσσης ,αναφέρθηκε και στο πρόσφατο θέμα (την κατάθεση στο Π.Σ. της απόφασης του Δ,Σ, περί παύσης των εργασιών στο Γραμματικό και αν συμπεριλαμβανόταν η μελέτη του Ι.Γ.Μ.Ε) λέγοντας ότι αυτή η μελέτη είναι εδώ και καιρό γνωστή και ότι υπάρχει και επιστημονική έκθεση για την αντίκρουση της συγκεκριμένης μελέτης ,επίσης δημοσιευμένη ,οπότε δεν νομίζει ότι αποκαλύφθηκε κάτι νέο στην περιφέρεια.
Ο Ηλίας Ψινάκης αφού υποσχέθηκε, ότι εάν συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ την Πέμπτη θα είναι παρών έδωσε τον λόγο στον κ.Νησιώτη , ο οποίος απάντησε στον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δ.Μαραθώνα λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«εγώ είμαι αυτός που λέω ως γονέας ότι τα παιδιά μου κάποιοι τα έβαλαν στον δρόμο,αυτοί λοιπόν που έβαλαν τα παιδιά μου στο δρόμο είναι αυτοί που άρχισαν να έχουν επιρροή στην συνάντηση στο Γραμματικό σε συγκεκριμένα παιδιά , στοχευμένα για συγκεκριμένους λόγους, τα οποία μπήκαν σε μια διαδικασία παρασύροντας όλη την μαθητική κοινότητα, αγνοώντας παντελώς τι θα πει ΧΥΤΑ ΧΥΤΗ ΟΕΔΑ , σε καταλήψεις επειδή βρήκαν ευκαιρία.Μην ξεχνάτε ότι και εμείς υπήρξαμε μαθητές και γνωρίζουμε ότι έτσι λειτουργούν τα παιδιά…να σας θυμίσω ότι τα παιδιά έκαναν κατάληψη με κοντομάνικα με 25 βαθμούς επειδή δεν είχαν πετρέλαιο…άρα τα παιδιά κατευθύνθηκαν , έφυγαν από την κατάληψη και ήρθαν έξω από το δημαρχείο που κανονικά έπρεπε να πάνε στην Περιφέρεια. Είναι φανερό λοιπόν ότι τα παιδιά καθοδηγήθηκαν και εσείς έχετε ευθύνη γιατί δεν τα προστατέψατε. Τώρα όσον αφορά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου , η απόφαση έλεγε ότι θα πάμε όλοι μαζί συντονισμένα να παραδώσουμε την απόφαση στην Περιφέρεια δηλαδή στην Δούρου , μαζικά . Αυτό που έγινε ήταν ότι κάποιοι αυθαίρετα ξανακίνησαν άναρχα μια διαδικασία να πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ποιοί ήταν αυτοί ; αυτοί που δεν κατάφεραν να γεμίσουν ένα αυτοκίνητο ή λεωφορείο , δυο λεωφορεία ήταν να ξεκινήσουν …δεν ξεκίνησε κανένα…αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι θα οργανώσουν τον δήμο απέναντι στο ΧΥΤΑ;;….τώρα για αυτήν την Πέμπτη …να σας θυμίσω ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι σοβαρή και ξέρετε γιατί είναι σοβαρή ; γιατί όταν πάει ο καθένας από κάτω και κουνάει το δάχτυλό δεν τον λαμβάνουν υπόψη τους …λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρές εισηγήσεις…η Περιφεριαρχική Αρχή είναι θεσμικό όργανο και είναι σοβαρή, σε αντίθεση με το δικό μας Δ.Σ.
Συμπερασματικά λοιπόν,σε αυτή την συνάντηση και αφού οι Ενώσεις των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Μαραθώνος ,έλαβαν γνώση από τον ίδιο τον Δήμαρχο,για τις κινήσεις που γίνονται ως προς την κατάργηση του έργου στο Γραμματικό, συμφωνήθηκε να υπάρχει πλέον συντονισμός των δράσεων εναντίον του ΟΕΔΑ,ώστε οι όποιες κινήσεις να είναι μαζικές και προς την σωστή κατεύθυνση.
Αποφασίστηκε επίσης ,να πραγματοποιηθεί άμεσα μια μαζική ειρηνική πορεία στην Περιφέρεια Αττικής με πρωτοστάτη των Δήμαρχο ,ώστε να παραδώσουν στην κα Δόυρου την απόφαση του Δ.Σ. με την μορφή ψηφίσματος των κατοίκων .Αυτή εξάλλου ήταν και η απόφαση του Δ.Σ. δηλαδή να την παραδώσουν στην Περιφέρεια και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο,αφού μια απορριπτική απόφαση θα είναι εις βάρος των όποιων κινήσεων γίνονται ,εναντίον του έργου.
Αναμένουμε λοιπόν τον συντονισμό από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Ρείσογλου ,της μαζικής παρουσίας στην Περιφέρεια με την συμμετοχή της δημοτικής αρχής και των κατοίκων.
Όλια Ιωάννου

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here