Υπό προϋποθέσεις, η Ολλανδία δεν είναι αντίθετη στην ένταξη της Ρουμανίας στην Σένγκεν


Η Ολλανδία δεν είναι αντίθετη στο να γίνει η Ρουμανία μέλος του χώρου Σένγκεν, αλλά πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουμανία.

«Η Ολλανδία δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη. Λέμε ότι όλες οι χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο Ρούτε. Πρόσθεσε ότι η Ρουμανία έχει κάνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, αλλά αναφέρθηκε επίσης στον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου (CVM), όπου η Ρουμανία δεν σημειώνει τόσο καλή βαθμολογία, αν και τα δύο θέματα δεν σχετίζονται επίσημα.

Ολλανδοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τα προβλήματα διαφθοράς στη Ρουμανία και ο CVM – ο οποίος έχει συσταθεί για να διασφαλίσει ότι η Ρουμανία πληροί τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη δικαστική μεταρρύθμιση – έδειξε ότι η Ρουμανία ανέτρεψε ορισμένα από τα θετικά βήματα που είχε κάνει στο παρελθόν από αυτή την άποψη.

Η Επιτροπή συνεχίζει την παρακολούθησή της, αλλά η διαδικασία Σένγκεν είναι εντελώς διακριτή από τη CVM. Ωστόσο, και οι δύο χώρες που υπάγονταν στο CVM κατά την είσοδό τους στην ΕΕ, το 2007 – η Βουλγαρία και η Ρουμανία – εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του χώρου Σένγκεν.

“Η Ολλανδία δεν αντιτίθενται στην ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν, αλλά πρέπει να γίνει με διαφανή και δίκαιο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανέφερα το CVM. Πρέπει να γίνουν αρκετά θετικά βήματα και το κράτος δικαίου πρέπει να βελτιωθεί δομικά», δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι θα αξιολογηθεί η πρόοδος όσον αφορά τη διαφθορά και τα κριτήρια αναφοράς του CVM.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ αξιολογούν επί του παρόντος την εξέλιξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο της ΕΕ για τον χώρο Σένγκεν.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό για το θέμα της Σένγκεν ήταν θετικές. Δεν υπήρχαν «ειδικά, ανήκουστα ή αδιαμφισβήτητα» αιτήματα από την Ολλανδία, δήλωσε ο Γιοχάνις, αλλά μόνο αιτήματα σχετικά με θέματα που αφορούν τη Σένγκεν. «Θα βρούμε από κοινού τους καλύτερους τρόπους για να λύσουμε τα θέματα που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί 100%, γιατί δεν έχουν συζητηθεί ακόμη όλα. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Και οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν να ορίσουν μια σαφή προθεσμία, αν και άλλοι πολιτικοί αναφέρθηκαν στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου για μια απόφαση σχετικά με μια πιθανή ένταξη στον χώρο Σένγκεν τόσο για τη Ρουμανία όσο και για τη Βουλγαρία, με τον Ρούτε να λέει ότι η κατάσταση θα αναλυθεί διεξοδικά, αλλά η απόφαση δεν θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται.

Πηγή: euractiv.gr