..

Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας του παράσημου της « Λεγεώνας του Μαραθώνα» είναι ο τρόπος του Ηλία Ψινάκη , για την διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της μαραθώνιας ιδέας.
Είναι ένας τρόπος για τον δήμαρχό μας, να τιμά προσωπικότητες διεθνούς κύρους, οι οποίοι προσφέρουν στην Ελλάδα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Ένας τρόπος να κάνει γνωστό τον Μαραθώνα και την Ελλάδα ανά τον κόσμο και γι αυτό το λόγο ,αυτό το όραμα έκανε πράξη ο Ηλίας Ψινάκης ήδη από το 2ο χρόνo της θητείας του ως Δήμαρχος Μαραθώνα.
Η ανώτατη διάκριση είναι το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» και μέλη της ανακηρύσσονται οι αρχηγοί κρατών, πρόεδροι και πρωθυπουργοί κυβερνήσεων, υπουργοί εξωτερικών και εξέχουσες προσωπικότητες του πλανήτη,
Ένα όνειρο ζωής για τον Ηλία Ψινάκη , το οποίο έβαλε αμέσως σε εφαρμογή όταν ανέλαβε την δημαρχία του Μαραθώνα δημιουργώντας ο ίδιος ,με το υπουργείο εσωτερικών, το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» και ένα ακόμη παράσημο το «Ambassador of marathon to the world» ,που ο σχεδιασμός τους αποτελείται από ένα στεφάνι ελιάς, είναι το σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης ,από έναν σταυρό που συμβολίζει την θρησκεία μας ενώ στο κέντρο ,δεσπόζει, η περικεφαλαία του Μιλτιάδη που με την νίκη του κατά των Περσών έσωσε, όχι μόνο την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό το βαθύτερο νόημα θέλησε να μεταφέρει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με την επιλογή του συγκεκριμένου σχεδίου.

Πρώτα απ όλους το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» ο Ηλίας Ψινάκης το απένειμε στον πρώτο πολίτη της χώρας, Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για έναν θεσμό που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο να αναδειχθεί το πραγματικό νόημα του Μαραθώνα, αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει ο ιστορικός Δήμος.

« ’Έχουμε φθάσει να νομίζουμε ότι στον Μαραθώνα έγινε μόνον μια κοσμοϊστορική μάχη. Και μένουμε εκεί. Και εδώ και στο εξωτερικό. Αυτό είναι αλήθεια βέβαια. Αλλά στην ουσία, στον Μαραθώνα συνέβη κάτι πολύ περισσότερο, που ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρο: Στον Μαραθώνα οι Έλληνες υπερασπίσθηκαν, εκτός από την ακεραιότητα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, το πνεύμα, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Αν δεν είχε υπερασπισθεί η αρχαία Ελλάδα αυτά τα ιδανικά, ο πολιτισμός δεν θα είχε αυτή τη φορά που βιώνουμε σήμερα», είχε δηλώσει ο κ. Παυλόπουλος.

Στις 15 Οκτωβρίου 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά το Παράσημο της Λεγεώνας του Δήμου Μαραθώνος το οποίο του το απένειμε ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ηλίας Ψινάκης. Στη συνάντηση ο Παναγιώτατος ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών μας και μας έδωσε την ευλογία του και τις ευχές του.

Ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δήμαρχο Μαραθώνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Γεωργιανός Πρόεδρος έλαβε και το μετάλιο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» από τον Ηλία Ψινάκη.

Μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής αρένας τίμησε ο δήμαρχος μας με το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα», για το φιλελληνικό πνεύμα τους, όπως τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ,

τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ,

τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν,

τον Η.E.Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, Υπουργό της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας του Άμπου Ντάμπι

και τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Με το παράσημο της Λεγεώνας του Μαραθώνα, τίμησε ο δήμαρχος του Μαραθώνα, τον Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, το οποίο το παρέλαβε εκ μέρους του ο Επίτιμος Πρόξενος του Μονακό στην Ελλάδα, Μώρις Γκορμεζάνο αφού οι υποχρεώσεις του δήμαρχου δεν του επέτρεπαν να πάει στο παλάτι. Είναι γνώστη η αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα και των πολιτισμό μας η βασιλική οικογένεια του Μονακό.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η αγάπη αυτή ,οφείλετε στον Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος φρόντισε να μεταλαμπαδεύσει την δίκη του αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό στους γονείς του πρίγκιπα Αλβέρτου ,πρίγκιπα Ρενιέ και Γκρέις Κέλυ.

Πέρα από την Μεσόγειο και την Ευρώπη η φήμη του Μαραθώνα φτάνει και στην Κίνα καθώς με την ανώτατη διάκριση της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» παρασημοφορείται η Πρόεδρος της CPAFFC (Chinese People’s Association of Friendship with Foreign Countries, Συνδέσμου Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες ) Li Xiaolin. Η Li Xiaolin είναι πρόεδρος της Κινεζικής Λαϊκής Ένωσης για τη Φιλία με τις Ξένες Χώρες (CPAFFC), μια θέση που έχει κερδίσει από το 2010. Με την συνεργασία της με τον δήμαρχο Μαραθώνα, αδελφοποιήθηκαν πολλές πόλεις της Ελλάδας με αντίστοιχες της Κίνας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι διδάσκονται και θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό,αναφέροντας την Ελλάδα ως “άλλη χώρα”, εννοώντας ότι ο πολιτισμός της δύσης οφείλετε στην Ελλάδα ενώ της ανατολής στην Κίνα.


Η λίστα των λεγεωνάριων συνεχίζεται καθώς περιλαμβάνει τον Philippe Leclerc ,Αντιπρόσωπο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα , ο οποίος ήρθε στον Μαραθώνα για να συγχαρεί προσωπικά των δήμαρχο ,για το πώς χειρίστηκε το έργο της φιλοξενίας προσφύγων ,όπου εκτός από την άψογη φιλοξενία κατάφερε να μην διαταραχτεί η τοπική κοινωνία από την παρουσία των μεταναστών ,κάτι που συμβαίνει έντονα σε άλλες πόλεις.


Το παράσημο της « Λεγεώνας του Μαραθώνα έδωσε και στον πολύ καλό του φίλο Valentino , τον διάσημο σχεδιαστή μόδας και γνωστό λάτρη της Ελλάδας.Εδώ και πολλές δεκαετίες κάθε χρόνο,επισκέπτεται με το σκάφος του τα ελληνικά νησιά έχοντας στην παρέα του πολύ μεγάλες προσωπικότητες από ολόκληρο τον πλανήτη,ξεκινώντας από την Τζάκυ Ωνάση Ελίζαμπεθ Τειλορ Σοφία Λόρεν κλπ μεταφέροντας την την λατρεία και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα. Τα τελευταία 35 χρόνια ,κάθε καλοκαίρι είναι στο σκάφος του και ο Ηλίας Ψινάκης ,ξεναγώντας όλους τους καλεσμένους στις αρχαιότητες αλλά και τις παραλίες μας.Μόνο οι φύλακες της Δήλου μπορούν να περιγράψουν τους διάσημους καλεσμένους του διεθνούς jet set  που πέρασαν τις πυλες. Ενώ όλοι οι καλεσμένοι θα θυμούνται για πάντα τις ξέφρενες  βραδιές διασκέδασης στα club και στα party των νησιών ,με τον ακούραστο  Ψινάκη ,μέχρι το πρωί,φεύγοντας από την Ελλάδα  με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επιπλέον στο Μουσείο Μπενάκη ο Ηλίας Ψινάκης απένειμε στον Gaultier το παράσημο «Λεγεώνας του Μαραθώνα» τιμώντας τον έτσι για την προσφορά του στην χώρα μας .

«Με τον παλιό καλό μου φίλο @jpgaultierofficial ,ένα super talented διεθνή καλλιτέχνη, έναν Living Legend, ο οποίος αγαπάει & διαφημίζει την χώρα μας παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες», έγραψε στο Instagram o Ηλίας Ψινάκης «Αγαπάει τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας και έχει εμπνευστεί πολλές φορές από αυτή. Τα δημιουργήματα του φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου! Τώρα ήρθε στην Ελλάδα για ένα ιερό σκοπό που αφορά τον πολιτισμό μας. Ήρθε αφιλοκερδώς να διοργανώσει με δική του πρωτοβουλία ένα από τα φαντασμαγορικά του Show, του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν στο εμβληματικό, για την Αθήνα & την Ελλάδα, μουσείο Μπενάκη. Μας έκανε την τιμή να δεχτεί το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» σε ελάχιστη ένδειξη σεβασμού μας για ότι έχει προσφέρει στην χώρα μας τόσα χρόνια! Jean Paul thank you for loving Greece & supporting Marathon! »κατέληξε στο μήνυμά του ο Ηλίας Ψινάκης.


Συνεχίζοντας τον προσωπικό του Μαραθώνιο ο δήμαρχός μας συνάντησε τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη του «Τιτανικού» και του «Avatar», Τζέιμς Κάμερον, αλλά και τον ελληνικής καταγωγής, διευθύνοντα σύμβουλο της «20th Century Fox» Τζιμ Γιαννόπουλος, τους οποίους και τίμησε με το παράσημο της « Λεγεώνας του Μαραθώνα». Οι διεθνούς φήμης αστέρες αγαπούν την Ελλάδα εκτιμούν τον πολιτισμό μας , διαφημίζουν την χώρα και τον πολιτισμό μας και στηρίζουν την μαραθώνια κληρονομία διεθνώς.

Οι χολιγουντιανοί φίλοι του Ηλία Ψινάκη όμως δεν τελειώνουν εδώ.

Ο δήμαρχός μας βράβευσε τον πασίγνωστο ηθοποιό Τόμ Χάνκς απονέμοντας του το «Παράσημο της Λεγεώνας του Μαραθώνα» , σχολιάζοντας ότι «Εκτιμάμε τόσο πολύ το γεγονός ότι προωθείτε και στηρίζετε την Ελλάδα και την ορθοδοξία όλα αυτά τα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε τόσο περήφανοι και υποχρεωμένοι. Σας ευχαριστώ».
Ο Τόμ Χάνκς έχει ασπαστεί την ορθοδοξία και δηλώνει ότι αισθάνεται Έλληνας.


Στον Τζέρεμι Αϊρονς έδωσε ο δήμαρχος μας το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα» όταν βρέθηκε στην Αθήνα ως προσκεκλημένος της βρετανικής πρεσβείας με αφορμή τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, όπου μάλιστα απήγγειλε προς τιμήν της και ένα σονέτο του Σαίξπηρ. ο Αϊρονς του είπε χαρακτηριστικά: «Η ζωή μου είναι ένας μαραθώνιος».
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός δηλώνει φιλέλληνας και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, ερχόμενος στη χώρα μας συχνά πυκνά.


Στην συνέχεια παρασημοφορήθηκε ο Tawfic Khoury, ο επικεφαλής του κατασκευαστικού κολοσσού Consolidated Contractors Company (CCC. Η CCC εδρεύει στην Ελλάδα από το 1976. Οι Παλαιστίνιοι επιχειρηματίες, χριστιανοί στο θρήσκευμα, το 1975 μετέφεραν την έδρα της CCC στο Λονδίνο και ένα χρόνο αργότερα στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια ο Tawfic Khoury, είχε επικεντρωθεί στη φιλανθρωπική δραστηριότητα της CCC και φροντίζει για την διαφήμιση της χώρας μας σε διεθνές επιχειρηματικό επίπεδο.


Ο κ. Ψινάκης τίμησε και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναρτώντας και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στο Instagram, γράφοντας: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο που μου έκανε την τιμή να δεχτεί το παράσημο της «Λεγεώνας του Μαραθώνα». Προγραμματίσαμε συνεργασία της Εκκλησίας και της Αμφυκτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Ενωμένοι η Εκκλησία και η Αυτοδιοίκηση μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Του εκμυστηρεύτηκα τα μελλοντικά μου σχέδια και μου έδωσε την στήριξη, την ευχή και την ευλογία Του…!!! Respect!!!»
*Την λίστα με τους τιμηθέντες με το «Ambassador of marathon to the world» θα σας παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο.

Οι κινήσεις του Ηλία Ψινάκη τα δυο τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιήσει το brand name του Μαραθώνα διεθνώς και έχουν τιμήσει διεθνής προσωπικότητες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη τους και την στήριξη της Ελλάδας και του Ελληνικού πολιτισμού και της Μαραθώνιας κληρονομιάς στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο κρατικό παράσημο, το «Ambassador of marathon to the world» το έχει απονείμει στους περίπου 120 Πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες τους στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού των τεχνών της επιχειρηματικότητας και του αθλητισμού .Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, επί Όθωνος, κανένας βασιλιάς ,πρόεδρος, ή υπουργός εξωτερικών δεν έχει μαζέψει όλους αυτούς τους εκπρόσωπους κρατών για να τους τιμήσει ευχαριστώντας τους για την αγάπη εκτίμηση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και βεβαίως της Μαραθώνιας ιδέας στα κράτη τους.

Σε μια εποχή δύσκολη για την Ελλάδα ο Ηλίας Ψινάκης κατάφερε να δώσει μια σύγχρονη …μάχη για την χώρα μας χάρις των διασυνδέσεών του, της φαντασίας και του  τσαμπουκά του. Ο ανατρεπτικός δήμαρχος μας  είτε σκάβει με τα χέρια του για να βρει υδροκλοπή , ,είτε τιμά τον James Cameron με το παράσημο της Λεγεώνας του Μαραθώνα, γεγονός παραμένει ότι ο δήμος έχει  προβληθεί  εκτός τοπικών ορίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  η επικοινωνία του brand name του δήμου , που συνεχώς τονίζει στις δηλώσεις του, να  έχει εκτοξευτεί την τελευταία διετία. Και για του λόγου το αληθές , σύμφωνα με το report της google, για το 2015 σημειώθηκε αύξηση σε αναζητήσεις του Δήμου Μαραθώνα της τάξεως του 84,52% σε σχέση με το 2013.
«Ο Μαραθώνας είναι μικρογραφία της Ελλάδας», έχει πει πολλές φορές . Με αυτά στο νου, διαμορφώνει τις κινήσεις και τις ενέργειές του ώστε να καταφέρει να μοιραστεί με όσο περισσότερους μπορεί τη μαγευτική θέα της θάλασσας της περιοχής του αλλά και την αξιόλογη ιστορία της , της περιοχής όπου επέλεξε ως μόνιμη κατοικία του .
Αποκτώντας συμμάχους,  προσωπικότητες σημαντικές, κατάφερε ήδη να αρχίσει ξανά το ενδιαφέρον των ξένων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ένα κομμάτι  το οποίο είχε χάσει την αξία του στην δίνη της κρίσης. « Άλλωστε, αυτό έχει η Ελλάδα να πουλήσει, πολιτισμό», όπως  συνηθίζει να λέει στις κατά καιρούς συναντήσεις του με δημοσιογράφους. Ο Ηλίας Ψινάκης ήταν και εξακολουθεί να είναι η καλύτερη και πιο ζωντανή, διαφήμιση της Ελλάδας.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here