Το απόλυτο, υγιεινό, σοκολατένιο nice cream με γλυκοπατάτα


Υλικά

1 μεγάλη γλυκοπατάτα
280g flakes μαύρης σοκολάτας (με τουλάχιστον 53% κακάο)
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κ.γ. ψιλό θαλασσινό αλάτι
50g ζάχαρη καρύδας
1 κονσέρβα (400 ml) γάλα καρύδας
Για τη σάλτσα
1½ κ.σ. κάσιους ή βούτυρο αμυγδάλου
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή νέκταρ καρύδας
1/2 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
ελάχιστο αλάτι
1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ. αμαρέτο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και τρίβουμε τη γλυκοπατάτα. Την τρυπάμε πολλές φορές με ένα πιρούνι. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν η γλυκοπατάτα κρυώσει αρκετά, αφαιρούμε τη φλούδα και πολτοποιούμε την πατάτα επιμελώς με ένα πιρούνι. Μετράμε με μεζούρα για να πάρουμε ακριβώς 3/4 φλ. (180 γρ.). Προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα καρύδας σε κονσέρβα.
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας, τη βανίλια και το θαλασσινό αλάτι.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, καλύπτουμε με το καπάκι του και ανακατεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 1 λεπτό ή μέχρι τα υλικά να γίνουν τελείως λεία και ενσωματωμένα. Αν το μείγμα είναι ζεστό, το βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
  • Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα από το μπλέντερ σε μια παγωτομηχανή και χτυπάμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για να συνεχίσει να σφίγγει, περίπου 2-3 ώρες ή όλο το βράδυ. Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, τοποθετούμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε στο μπλέντερ κάθε μισή ώρα και ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες ή μέχρι το μείγμα να αποκτήσει σύσταση παγωτού.
  • Σάλτσα vegan butterscotch: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και γαρνίρουμε το παγωτό μας.

Πηγή allazoumesinithies.ab.gr