..

Γίνε δότης μυελού των οστών

Ενώ ζω εδώ και δυο χρόνια σε ένα μέρος που το θεωρώ παράδεισο αλλά μόνο κοράκια ακούω και βλέπω , χθες προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα και το γλυκό κελάηδημα του κότσυφα και η χαρά μου ήταν απερίγραπτη! Εξηγούμαι …βρέθηκα λοιπόν στην εκλήλωση  « Εθελοντής Δότης Μυελού των Όστών» που διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο «Τύμβος» και τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Νέας Μάκρης σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Μια συγκινητική εκδήλωση με ενημερωτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα για το πολύτιμο δώρο ζωής του μυελού των οστών  που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας στον συνανθρωπό του εθελοντικά .Την εκδήλωση συντόνησε με μαεστρία η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Τύμβος» Χρυσάνθη Μάνδηλα η οποία ξεκινώντας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων ήταν, ο κ. Νησιώτης Γιώργος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δ.Μαραθώνα, η κ. Τρίκα, ο κ. Γεωργάτος Μανώλης Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ.Κόλλιας, ο κ. Βαγγέλης Κυπαρίσσης Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ Κηδεμόνων του Δ.Μαραθώνα , ο κ. Λένας Πρόεδρος της κοινότητας Μαραθώνα , και κλείνοντας  αφιέρωσε  την βραδιά στην κ. Βαρδινογιάννη για το πολύπλευρο κοινωνικό έργο της που αγγίζει όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Η ομιλία ξεκίκησε  με την  κ. Κατερίνα Φοίφα  Αιματολόγο ,Διευθ.στο Τμήμα Αιμοδοσίας Πήξης & Αιμόστασης ΙΑΣΩ, εξηγώντας σε απλοϊκη γλώσσα τις διαδικασίες της Αιμοδοσίας και της Αιμοπεταλιοαφαίρεσης αναλύοντας μας λεπτομερώς τα κύτταρα του αίματος και τις ιδιότητες των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και των προγονικών. Ο μυελός των οστών παράγει κάθε μέρα 500 δισεκατομμύρια κύτταρα μεταξύ των οποίων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα κύτταρά μας αποτελούν το «Μαγικό Φάρμακο» θα μπορούσαμε να πούμε, και μπορούμε να τα συλλέξουμε από το αίμα  ή να τα πάρουμε κατευθείαν από τον μυελό. Τα κύτταρα αυτά που ονομάζονται «περιφερικά αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα» τα αντικαθιστά ο μυελός μας άμεσα.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης την σκυτάλη πήρε ο κ.Στέλιος Γραφάκος , Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας , Διευθ.Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Γ.Ν.Π Αθηνών «Αγία Σοφία», Επιστ. Διευθυντής της Τράπεζας εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ύπαρξης εθελοντών δοτών μυελού των οστών τονίζοντας ότι καθένας μπορεί να γίνει δότης αρκεί να βρίσκεται σε ηλικία 18-45 ετών, να είναι σε καλή κατάσταση υγείας και το σπουδαιότερο να είναι πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε χρειάζεται μεταμόσχευση. Επίσης ανέλυσε την ιδιαίτερα απλή και ανώδυνη διαδικασία για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων μέσω του μυελού των οστών ή μέσω του περιφερικού αίματος επισημαίνοντας ότι το  80% των δωρεών γίνονται σήμερα με την μέθοδο που ονομάζεται Περιφερική Λήψη Αιμοποιητικών Κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό ( οστά λεκάνης). Μόνο το 30% των δωρεών γίνεται από τα οστά και τις περισσότερες φορές είναι για να βοηθηθούν άρρωστα παιδιά, διότι η εμπειρία έχει δείξει πως επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας με αυτών τον τρόπο σε αντίθεση με τη λήψη αιμοποιητικών κυττάρων.

Μετά τον κ.Γραφάκο τον λόγο πήρε η κ. Μέξη Σοφία , φαρμακοποιός η οποία  ξεκίνησε τον δικό της αγώνα με τις πρώτες εθελοντικές  δειγματοληψίες στο φαρμακείο της στον Μαραθώνα  μετά από την προσωπική εμπειρία συγγενικού προσώπου που βίωσε . Με την συνεχή πληροφόρηση και ενημέρωση της  άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι εθελοντές δότες στο φαρμακείο της με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να  έχει καταφέρει να μαζέψει 2000 δείγματα από την περιοχή μας.  Έτοιμη να συντονίσει όλα τα φαρμακεία της περιοχής  προς αυτήν την κατεύθυνση δηλώνει την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια γιατί όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Αυτό που κρατάω από την χθεσινή βραδιά είναι ότι η δωρεά μυελού των οστών είναι μια τόσο απλή κι όμως καθοριστική διαδικασία , καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να σώσει μια ζωή . Επίσης αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας η συνειδητή εθελούσια δωρεά μυελού οστών διότι εφόσον υπάρξει δειγματοληψία , ησυμβατότητα με κάποιον ασθενή μπορεί να καθυστερήσει από 2 εως περισσότερα χρόνια.Αυτό που πετάω είναι η απουσία της νεολαίας απο την χθεσινή εκδήλωση και αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει ενημέρωση και εθελοντισμός για την δωρεά μυελού των οστών στα σχολεία και να πραγματοποιούνται περισσότερες σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις με νόημα στην περιοχή μας.

ΟΛΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here