«Τελευταία προσπάθεια» για την ανανέωση του κορυφαίου ισπανικού δικαστηρίου, εν μέσω πιέσεων από τις Βρυξέλλες


Η ισπανική κυβέρνηση και το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP) συμφώνησαν τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) να κάνουν μια «τελευταία προσπάθεια» για τη μεταρρύθμιση του Γενικού Συμβουλίου του Δικαστικού Σώματος (CGPJ), ενός ανεξάρτητου σώματος δικαστών και νομικών, που θεωρείται ο κορυφαίος νομικός φορέας της ιβηρικής χώρας.

Γνωστό ως το νομικό παρατηρητήριο της Ισπανίας, το CGPJ είναι υπεύθυνο για τον ορισμό των δικαστών και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τόσο των δικαστηρίων όσο και των δικαστών στην ιβηρική χώρα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Η συνάντηση μεταξύ του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, Pedro Sánchez, και του γενικού γραμματέα του PP, Alberto Núñez Feijóo, το πρωί της Δευτέρας έρχεται μετά την παραίτηση του Carlos Lesmes, προέδρου του CGPJ, όπως ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Lesmes είχε δώσει προθεσμία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο PP να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανανέωση του νομικού οργάνου, το οποίο είχε μπλοκαριστεί για σχεδόν τέσσερα χρόνια, εμποδίζοντας την κανονική εργασία χιλιάδων δικαστών και δικαστηρίων.

Μετά τη συνάντηση, ο Sánchez και ο Feijóo αναγνώρισαν ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνει μια «τελευταία προσπάθεια» για την επίτευξη συμφωνίας.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της κοινής ανακαίνισης του CGPJ και του Συνταγματικού Δικαστηρίου (TC) με ένα νέο πλαίσιο που θα ενισχύει τα κριτήρια ανεξαρτησίας. Πιστεύω ότι αυτό το βήμα θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και πιστεύω ότι θα είναι δυνατή και μια νομική μεταρρύθμιση, όπως ζητά η ΕΕ και ζητά το PP εδώ και μήνες», ανέφερε ο Feijóo στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, ο Felix Bolaños, υπουργός Προεδρίας και δεξί χέρι του Sánchez, δήλωσε ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του CGPJ, η οποία υποβλήθηκε από τον αριστερό συνασπισμό του Sánchez, θα άλλαζε τον τρόπο διορισμού των μελών του νομικού οργάνου, σημείο τριβής με το PP.

Το CGPJ αποτελείται από 20 μέλη (12 δικαστές ή δικαστές και οκτώ δικηγόρους ή άλλους νομικούς), τα οποία εκλέγονται από τα δύο σώματα των ισπανικών “Cortes” (Congreso και Senado).

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση αφορά συγκεκριμένα τον διορισμό των 12 δικαστών.

Οι Βρυξέλλες προτρέπουν την Ισπανία να βρει λύση

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η παραίτηση του Lesmes από την προεδρία του CGPJ «επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη» ανανέωσης του διοικητικού οργάνου των Ισπανών δικαστών.

«Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύση», δήλωσε ο Christian Wigand, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ισπανία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Sánchez, εκπροσώπους του PP και μέλη του ισπανικού δικαστικού σώματος, ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders δήλωσε (30 Σεπτεμβρίου) ότι, κατά την άποψή του, υπάρχει «πραγματική δέσμευση» για την ανανέωση του CGPJ.

Ο Βέλγος επίτροπος τόνισε ότι «θα ήταν πολύ καλό» κατά την έναρξη της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (για την ανανέωση του CGPJ) να έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Πηγή: euractiv.gr