Τα χτυπήματα εναντίον αμάχων σημείο καμπής για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μακρόν


Τα ρωσικά πλήγματα που έπληξαν πολίτες σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας τη Δευτέρα σηματοδοτούν «μια βαθιά αλλαγή στη φύση του πολέμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ταξιδιού του στην Αλγερία, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα «σκόπιμα χτυπήματα της Ρωσίας σε ολόκληρο το ουκρανικό έδαφος και εναντίον αμάχων [αποτελούν] μια βαθιά αλλαγή στη φύση αυτού του πολέμου».

Λίγο μετά τα πλήγματα, το πρωί, ο Γάλλος ηγέτης συνομίλησε «επειγόντως» τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Μακρόν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας να αυξήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που εξέφρασε το Κίεβο, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό», ανέφερε το προεδρικό μέγαρο.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι οι δυο τους συζήτησαν «την ενίσχυση της αεράμυνάς μας» και χαιρέτισαν το γεγονός ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόν, χαρακτήρισε μάλιστα τα ρωσικά πλήγματα κατά αμάχων ως «εγκλήματα πολέμου».

Πηγή: euractiv.gr