..

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Μαραθώνα από τα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ανατολική Αττική
Δέσμευση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής και ικανοποίηση του αιτήματος των Δήμων, όπως το διατύπωσε ο εκπρόσωπος τους Δήμαρχος Παλλήνης, Θαν. Ζούτσος, για θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης των αποφάσεων, που ελήφθησαν, είχαμε κατά την λήξη του 12ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ανατολική Αττική.


Η δέσμευση του Πρωθυπουργού ,έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στους 13 Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσα τους και ο Ηλίας Ψινάκης, αφού και τα 8 θέματα που αφορούσαν τον Δήμο Μαραθώνα και είχαν συμπεριληφθεί στην ενιαία ατζέντα όλων των Δήμων, εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα είχε προηγηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου συνάντηση των 13 Δημάρχων της Ανατολικής Αττικής ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ,έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Παλλήνης, κ. Θανάση Ζούτσου με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας θέσης για την παρουσίαση των προβλημάτων και των διεκδικήσεων των Δήμων στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπου ο κάθε Δήμαρχος έθεσε τις δικές του προτεραιότητες προκειμένου να ενταθούν στο κοινό πλαίσιο συζήτησης στο συνέδριο.


Παρόντες στη συνάντηση, ήταν οι Δήμαρχοι (κατά αλφαβητική σειρά Δήμων): Δημήτρης Κιούσης, Δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Ηλίας Ψινάκης, Δήμαρχος Μαραθώνα, Σωτήρης Μεθενίτης, Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Δημήτρης Στάμου, Δήμαρχος Παιανίας, Θανάσης Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης, Βαγγέλης Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Θωμάς Ρούσσης, Δήμαρχος Ωρωπού.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα έθεσε προς συζήτηση τις δικές του προτάσεις ,οι οποίες έγιναν αποδεκτές και από τους συναδέλφους του και είναι οι εξής:
1)Χωροταξικά θέματα
Ολοκλήρωση πράξεων εφαρμογής στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης και στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα, περιοχών με εγκεκριμένα σχέδια πόλης.
Ολοκλήρωση οριοθέτησης ρεμάτων και ένταξη στο σχέδιο παραρεμάτιων περιοχών.
Τοπικά χωρικά σχέδια με στόχο την οργάνωση των χρήσεων γης καθώς και τους γενικούς όρους δόμησης και περιορισμούς δόμησης που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της τοπικής παραγωγικότητας.
2)Συντήρηση υποδομών
Βελτίωση δικτύου ύδρευσης δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του δικτύου ύδρευσης αποτελείτε από αμιαντοσωλήνες ή σωληνώσεις παλαιές με συχνές βλάβες λόγω φθοράς .Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών τουριστών και κατά συνέπεια τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον καθένα μας.
3)Αντιπλυμηρικά έργα
Υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών και έργων για τη θωράκιση όλων των δημοτικών κοινοτήτων .Ήδη έχουν ανατεθεί από το υπουργείο Υποδομών οι μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και όμβριων για την Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης. Θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι μελέτες για την Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν άμεσα.
4)Βιολογικός καθαρισμός
Δεδομένης της ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου «Μελέτη Δικτύων αποχέτευσης ακάθαρτων και εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου» προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης του φορέα εκτέλεσης του έργου και του τρό9που ολοκλήρωσης κατασκευής του. Επίσης ,γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης της μελέτης προκειμένου να μελετηθούν επιπρόσθετα οι τρείς οικοδομικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή του Σχινιά και ο οικισμός Βαρνάβα.
5)Ανάπλαση παραλιακού μετώπου
Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του φαινομένου της διάβρωσης της ακτογραμμής με αποτελέσματα ιδιαίτερα επικίνδυνα για πεζούς ,κατοικίες και καταστήματα ,θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η «Μελέτη αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή του Δήμου Μαραθώνα – προτάσεις λήψης μέτρων προστασίας της και κατασκευή των απαραίτητων έργων» από το Υπουργείο Υποδομών και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της υλοποίησης των προτεινόμενων έργων.
6)Δημιουργία προϋποθέσεων για εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στη περιοχή –Κωπηλατοδρόμιο καθώς και συντήρηση Αφετηρίας Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου.
7)Για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα είναι αναγκαίος ο χωροταξικός σχεδιασμός ,η ολοκλήρωση του δασολογίου ,η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και η διασύνδεση τους.
8)Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τουρισμού ,με την ανάδειξη και διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων καθώς και τα έργα υποδομής για την αντιμετώπιση του φαινόμενου διάβρωσης της ακτογραμμής ,η κατασκευή Μαρίνας σκαφών στον Δήμο Μαραθώνα, θα βοηθήσει στην αύξηση επισκεπτών σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος Μαραθώνος ,ένας από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως ,διαθέτει σημαντικές αρχαιότητες και μοναδικά μνημεία, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με σημαντικά εκθέματα Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, τον Τύμβο των Αθηναίων και τον Τύμβο των Πλαταιών, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ραμνούντα ,τον Αρχαιολογικό χώρο της Μπρεξίζας κ.α.
Επίσης σημαντικά σημεία υπερτοπικού ενδιαφέροντος αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, η Μακαρία Πηγή και η Χερσόνησος Κυνοσούρας που αποτελούν σημαντικό φυσικό και οικονομικό πόρο καθώς κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή….
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ,τα ανωτέρω ζητήματα καθώς και η πλειοψηφία των θεμάτων που κατατέθηκαν από όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής ,είναι άμεσα υλοποιήσιμα.
Στα συν για τον τόπο μας από την εξέλιξη του Συνεδρίου ,είναι και σημαντικά έργα υποδομής στους υπόλοιπους Δήμους με κυριότερα την ανάπτυξη των λιμένων Ραφήνας και Λαυρίου ,την προέκταση της Αττικής Οδού καθώς και την προέκταση της γραμμής του Προαστιακού, έργα που θα ωφελήσουν σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη στον Μαραθώνα.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει από εδώ και στο εξής η θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων και φυσικά η ενωμένη φωνή των 13ων εκπροσώπων των Δήμων ,καθώς όπως φάνηκε αυτή η ένωση φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here