Σύνοδος ομάδας Βίσεγκραντ: Στόχος η διεύρυνση με την Σλοβενία


Οι πρόεδροι των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ – Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία – πραγματοποίησαν την πρώτη τους κοινή συνάντηση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συζήτησαν την ενεργειακή ασφάλεια, τον πληθωρισμό και την πιθανή επέκταση της ομάδας Βίσεγκραντ σε άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν εκτίμησε ότι όλες οι χώρες των V4 παρείχαν βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά την άποψή του, η συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας Βίσεγκραντ είναι εξίσου χρήσιμη με άλλα παρόμοια σχήματα, όπως αυτά στο πλαίσιο των χωρών της Μπενελούξ.

«Το Βίσεγκραντ έχει αποδείξει το ρόλο του αποτρέποντας τις προσπάθειες κατανομής των παράνομων μεταναστών μέσω ποσοστώσεων μεταξύ μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Ζέμαν στη συνάντηση των προέδρων του Βίσεγκραντ στη Μπρατισλάβα. Μίλησε επίσης υπέρ της διεύρυνσης της ομάδας V4 ώστε να συμπεριλάβει τη Σλοβενία, η οποία, όπως είπε, ανήκει στη συνεργασία του Βίζεγκραντ.

Οι πρόεδροι της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας χρησιμοποίησαν τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής για να επαινέσουν τον Ζέμαν, του οποίου η δεύτερη προεδρική θητεία λήγει στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τον χαρακτήρισε πνευματώδη πολιτικό, ενώ η πρόεδρος Καταλίν Νοβάκοβα δήλωσε ότι ο Ζέμαν θα μας λείψει από τις συναντήσεις.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα επεσήμανε την ασυνεπή στάση των χωρών V4 όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Η Ουγγαρία είχε προηγουμένως αρνηθεί να επιτρέψει τη ροή δυτικών προμηθειών όπλων μέσω του εδάφους της προς την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ζέμαν, ο οποίος ήταν γνωστός για τη φιλορωσική του στάση πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει επίσης συμπάθεια για την ουγγρική κυβέρνηση, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη βοηθά το Κίεβο με την αποναρκοθέτηση του ουκρανικού εδάφους.

Πηγή: euractiv.gr