..

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνα ,με επικεφαλή τον Δήμαρχο Ηλία Ψινάκη ,προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για την κατάσταση που επικρατεί μέχρι αυτή την στιγμή, τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του Δήμου και παράλληλα να υπάρξουν και νέες προτάσεις για την άμεση ,έστω και προσωρινή ,ανακούφιση των πληγέντων .
Ο Ηλίας Ψινάκης ,που καθ’ όλη την διάρκεια του πύρινου εφιάλτη ,βρισκόταν συνεχώς σε επαφή με την πυροσβεστική υπηρεσία και με τους αρμοδίους υπουργούς, φανερά καταβεβλημένος από την απώλεια των συμπολιτών μας, ανέφερε ότι η προσπάθεια που κατέβαλαν όλες οι δυνάμεις ,ήταν πραγματικά υπεράνθρωπες ,αλλά οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8-10 μποφόρ, που επικρατούσαν την ώρα της πύρινης λαίλαπας ,υπερνικούσαν την προσπάθεια τους.
Τα μέχρι τώρα στοιχειά από την καταστροφή ,μιλούν για 1100 κατοικίες στον Βουντζά, ανάμεσα σε αυτές και το σπίτι του Δημάρχου και 1900 κατοικίες στο Μάτι.
Στις πληγείσες περιοχές ,έχει καεί και μεγάλος αριθμός κολόνων της ΔΕΗ, αφήνοντας χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς νερό ,τις υπόλοιπες κατοικίες ,καθιστώντας τες ακατάλληλες για τους ιδιοκτήτες τους.
Βάση αυτών των στοιχείων, το πρώτο συμπέρασμα για τους συμπολίτες μας που χρειάζονται άμεσα την βοήθεια όλων μας ,τους ανεβάζει σε 4 ψήφιο αριθμό.
Γι αυτό τον λόγο ,από χτες το βράδυ ,ο Δήμος Μαραθώνα ζήτησε από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας ,να διαθέσουν όσα δωμάτια διαθέτουν στους πληγέντες ,με χρέωση στον Δήμο, ενώ και η Κοινωφελής Επιχείρηση ,παραμένει συνεχώς ανοιχτή για φιλοξενία όσων δεν μπόρεσαν να βρουν κατάλυμα σε κάποιο ξενοδοχείο .Στον ίδιο χώρο συλλέγονται και είδη πρώτης ανάγκης τόσο από πολίτες ,όσο και από εταιρείες ,όπου οι πληγέντες μπορούν να τα προμηθεύονται .
Επίσης στον χώρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης ,2 σταθμοί του Ερυθρού Σταυρού, προσφέρουν υπηρεσίες υγείας ,ενώ και το Χαμόγελο Του Παιδιού, είναι εκεί προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη.
Μέσα στην μέρα, αναμένεται να είναι έτοιμα για χρήση 90 καταλύματα στην κατασκήνωση ΑΜΕΑ στον Άγιο Ανδρέα, όπου παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας μετά από έκκληση του Δήμαρχου προς την Υπουργό κα Φωτίου.
Σε λίγη ώρα ,αναμένετε επίσης ,και η παραχώρηση της 5ης κατασκήνωσης ,από τον Δήμο Αθηναίων, όπου με την 1000ων κλινών χωρητικότητα της, θα καλύψει και τις τελευταίες ανάγκης στέγασης και σίτισης.
Στο μέτωπο της αποκατάστασης τώρα, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ,επισκέφτηκε σήμερα την Ραφήνα και τον Μαραθώνα ,για να διαπιστώσει ο ίδιος από κοντά τις καταστροφές. Ο Ηλίας Ψινάκης ,συνόδευσε τον Υπουργό στις καμένες περιοχές ,ενημερώνοντας τον και για τα πρώτα στοιχειά.
Ο κ. Σπίρτζης ,μόνο ασυγκίνητος δεν έμεινε από τις εικόνες καταστροφής ,δίνοντας αμέσως εντολή στους 20 μηχανικούς που τον συνόδευαν ,να εγκατασταθούν στο Δημαρχείο και να ξεκινήσουν αμέσως την απογραφή, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα και οι οικονομικές ενισχύσεις για τους συνανθρώπους μας. Η 20μελής ομάδα των μηχανικών ,από αύριο Τετάρτη ,θα ενισχυθεί με 40 ακόμα μηχανικούς ,για την ακόμα γρηγορότερη καταγραφή.
Σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ,μετά το συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Δήμαρχο Μαραθώνα ,ότι και ο ίδιος ο Υπουργός θα ¨στρατοπεδεύσει¨ για τις επόμενες 15 ημέρες στο Δημαρχείο για να εποπτεύει την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση της περιοχής.
Την περιοχή μας επισκέφτηκε και ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας .Αφού συνομίλησε με τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας ,οι οποίοι του μετέφεραν τις δραματικές στιγμές που έζησαν ,επισκέφτηκε μαζί με τον ομόλογο του κ. Σπίρτζη και τον Δήμαρχο την περιοχή. Άμεσα και ο ίδιος ,έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι ομάδες αστυνόμευσης ,προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του πλιάτσικου, συνηθισμένου μετά από καταστροφές,απαλλάσσοντας από αυτό το άγχος τους πολύ ταλαιπωρημένους ιδιοκτήτες.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών του Συντονιστικού, αποφασιστικέ και η δημιουργία ενός εκτάκτου γραφείου ενημέρωσης των πολιτών ,ενώ και ομάδες εθελοντών θα αναλάβουν την επιτόπου ενημέρωση των πολιτών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τούγια τους διαθέσιμους χώρους φιλοξενίας ,ιατρικής περίθαλψης και διανομής ειδών.

*Είναι πραγματικά συγκινητική η προσέλευση ανθρώπων από όλες τις περιοχές ,που σπεύδουν να προσφέρουν είδη αλλά και τις υπηρεσίες τους.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here