..

Η συνάντηση στο Μάτι, την Τετάρτη 12/09/2018, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς οι παρευρισκόμενοι πήραν απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Γενικότερα δόθηκαν στοιχεία για το μέγεθος των αποζημιώσεων, το μέγεθος των οικολογικών επιπτώσεων και τι πρέπει να πράξουν οι πληγέντες για να αποκομιστούν τα επιδόματα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την στήριξη τους.


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας πήρε αρχικά το λόγο. Τόνισε πως από τις 14 Αυγούστου πληρώθηκαν όλες οι διπλές συντάξεις , ενώ συμβούλευσε όσους δεν τις πήραν να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή 1155, διότι υπάρχει κάποιο λάθος στην αίτηση τους. Συνέχισε λέγοντας πως το Υπουργείο κάνει αυστηρό έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί η χορήγηση επιδομάτων σε ανθρώπους που δεν έχουν πληγεί από την καταστροφή.. Για τα τέκνα των θανόντων είπε πως έχουν λάβει το επίδομα των 1000 ευρώ το μήνα 8 δικαιούχοι , ενώ ένα ακόμα παιδί θα το λάβει ,μάλλον αύριο. Καθυστέρησε λόγο νοσηλείας του.

Παράλληλα τόνισε πως ξεκινούν τον Οκτώβριο τα σχολικά γεύματα στην Νέα Μάκρη και στο Νέο Βουτζά για την σίτιση 1968 παιδιών. Ο εκπρόσωπος τόνισε κλείνοντας πως έχουν δοθεί τα επιδόματα θανόντων των 10.000 ευρώ σε 74 περιπτώσεις (ύψους 740.000 ευρώ), έχουν καλυφθεί τα έξοδα κηδείας 82 ατόμων και σχεδιάζεται η κατασκευή μόνιμου Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Στα του περιβάλλοντος, εκπρόσωπος του Δημόκριτου τόνισε ότι η έρευνα θα είναι ολοκληρωμένη σε 10 μέρες. Από τα 20 σημεία που πήραν δείγματα αέρα ,νερού και εδάφους, όλα τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από τα όρια, δηλαδή εντός πλαισίων. Αρά δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ μελέτες έγιναν και μετά την βροχή και σε σχολεία, εξάγοντας το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Για το θέμα των Αμαντοτσιμέντων είπε πως είναι χαμηλού κινδύνου, αφού η τοξικότητα τους μίκρυνε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από την Πυρκαγιά. Κατέληξε στο ότι δεν είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται η αφαίρεση του και να αφήσουν οι πολίτες τις εταιρείες να κάνουν αυτή τη δουλειά, ενώ, δηλώθηκε πως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έλεγξε για τοξικότητα την ατμόσφαιρα και όλες οι μετρήσεις ήταν κάτω του μετρίου. Συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος.
Τον περισσότερο χρόνο είχε ο Υπουργός Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος τοποθετήθηκε περί των 1200 αιτήσεων για αποζημιώσεις που έχουν απορριφθεί λέγοντας: « Καλό θα ήταν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να δούμε όλοι μαζί αυτές τις αιτήσεις για να αντιληφθούμε πως κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή.» . Από την άλλη φάνηκε σίγουρος για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, των οποίων τα σπίτια έχουν ζημιές. Δηλαδή όλων εκτός των πράσινων χωρίς φθορές. Δεσμεύτηκε πως θα γίνει προσπάθεια να βγαίνουν αυτόματα οι αποφάσεις από την ΑΑΔΕ, αλλά το πρόβλημα είναι οτι από τις 4.700 αυτοψίες μόλις στις 1192 βρέθηκαν κωδικοί οικοπέδων. Για αυτό και χρειάζεται, προς το παρόν, η φυσική παρουσία.
Όσο αναφορά το χρηματικό ποσό που έχει δοθεί ως επιδόματα αποκάλυψε πως είναι 20 εκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα και 4 εκατομμύρια σε επιδόματα τηλεπικοινωνιών. Περνώντας σταδιακά στα των κατεδαφίσεων ο Υπουργός τόνισε: «Καλό είναι οι ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στο Υπουργείο που κάνει την μεταφορά μπάζων και την κατεδάφιση δωρεάν και να μην το αποφεύγουν από το φόβο που γεννάται λόγω αυθαιρεσιών, αφού σύμφωνα με το νόμο εάν το σπίτι δεν κατεδαφιστεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από τον ιδιοκτήτη, θα του καταλογιστεί πρόστιμο». Με δεικτικό τρόπο δήλωσε πως οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τις παραπάνω εργασίες ,το κάνουν δωρεάν και όχι με αναθέσεις!
Στην συνέχεια έθεσε σαν στόχο του Υπουργείου, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η υλοτόμηση. Τόνισε πως ήδη έχουν καθαριστεί όλα τα ρέματα που μάλιστα είχαν να καθοριστούν χρόνια λόγο των αυθαιρεσιών.
Ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος στο θέμα των αδειών νέων κατοικιών λέγοντας: « Όσοι είχαν νόμιμες άδειες δεν έχουν να φοβούνται για τίποτα, αφού η πολεοδομία θα τους εκδώσει νέα άδεια». Μετέπειτα, κάλεσε όποιον δεν φοβάται για αυθαιρεσίες και καταπάτηση να προχωρήσω στην έκδοση άδειας. Για αυτούς που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις καλό είναι να μην κάνουν καν προσπάθεια! Παράλληλα το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο για όσους δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και για αυτούς είπε: « Ντρεπόμαστε για λογαριασμός τους!». Κλείνοντας, αποκάλυψε πως έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον παραλιακό δρόμο και πως τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια θα χτιστούν στα οικόπεδα σε θέση που δεν θα ενοχλούν το σχέδιο των οδών.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here