Στο πλευρό του αγώνα, των Πολιτών και του Δημάρχου Μαραθώνα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ΧΥΤΑ.

0
6043
..
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος στην ομιλία της σήμερα στο Γραμματικό, τάχθηκε στο πλευρό του αγώνα των Πολιτών και του Δημάρχου Ηλία Ψινάκη για το θέμα των ΧΥΤΑ. Θεώρησε και την στάση του Δημάρχου και των Πολιτών απόλυτα δικαιολογημένη, ενώ εξέθεσε την στάση της Κυβέρνησης και την χαρακτήρισε απαράδεκτη. Μάλιστα, η έλευση της κυρίας Προέδρου σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη και την σοβαρότητα της βοήθειας που λαμβάνει ο Δήμος σε αυτό το θέμα από τους Πανευρωπαϊκούς Φορείς. Η Πρόεδρος απάντησε πολλά ερωτήματα των πολιτών, ενώ της δόθηκε και το κλειδί της πόλης.
Η ομιλία της κυρίας Cecilia Wikstrom, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την έκβαση του αγώνα για την μη κατασκευή ΧΥΤΑ στον Δήμο Μαραθώνα. Ο αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και μετά από προσωπικές ενέργειες του Ηλία Ψινάκη έφτασε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Πρόεδρος χαρακτήρισε τον αγώνα δίκαιο και εκθείασε το έργο αλλά και τις πράξεις τόσο των πολιτών όσο και της τοπικής αρχής. Αρχικά έκανε μια περίληψη της εικόνας που αντικρίζει σε διάφορες περιοχές της χώρας που λειτουργούν χωματερές και ΧΥΤΑ. Με δεικτικό και συμπαραστατικό ύφος ο Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης είπε: « Η γυναίκα λέει πως αντί να κάνει μπάνιο το καλοκαίρι μαζεύει σκουπίδια». Μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει κάνει εκτενή παρουσίαση της κατάστασης και στην Πρόεδρο αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς
Στη συνέχεια η Πρόεδρος, τάχθηκε στο πλάι των αγωνιζόμενων και με δικές της ενέργειες αλλά και των τοπικών αρχών είναι σίγουρη πως το έργο δεν θα λειτουργήσει. Επιπλέον, τόνισε πως έχει έρθει η ώρα οι πολίτες να εναντιωθούν στους πολιτικούς που δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα.

Εντούτοις, σχολίασε την στάση της κυβέρνησης ως απαράδεκτη, αφού στις επιστολές της Επιτροπής για το θέμα δεν απαντάει κανείς αρμόδιος Υπουργός. Προειδοποίησε πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, για κάθε τέτοια κατασκευή θα πρέπει η κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη της και την γνώμη των πολιτών αλλά και να υπάρχει περιβαντολλογική μελέτη. Εν συνεχεία τόνισε πως αν η περιφέρεια ή η κυβέρνηση παρανομήσει και προβεί στην υλοποίηση ενός τέτοιο έργου τα πρόστιμα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και τεράστια.
Επιπλέον, αυτά τα πρόστιμα αλλά και οι υπόλοιπες ποινές που σημαίνουν στέρηση δικαιωμάτων της Χώρας μας από αποφάσεις της Ε.Ε., θα βοηθήσουν στην άμεση κατάργηση του έργου. Όλα αυτά τεκμηριώθηκαν και φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουγγαρία που παρανόμησε και πέρα από τα δυσβάστακτα οικονομικά πρόστιμα, έχασε και δικαιώματα που κατείχε σε ψηφοφορίες και άλλες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της Προέδρου για την Κυβέρνηση: «Θεωρώ απαράδεκτη την στάση τους. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή εδώ και χρόνια με τους Έλληνες αρμόδιους Υπουργούς, αλλά δεν ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής».
Η Πρόεδρος ερχόμενη εδώ και μιλώντας στο όχι και πολύ μεγάλο κοινό το οποίο προσήλθε, έδειξε την σοβαρότητα της ενασχόλησης της με το θέμα των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Επίσης, η επίσκεψη και ο χρόνος που κατανάλωσε από το βεβαρυμένο πρόγραμμα της, δείχνει και την συμπαράσταση, την αποφασιστικότητα και την εγγύηση της για την τελική νίκη στον αγώνα πολιτών και Δημάρχου έναντι αυτών των έργων.

Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη. Πράγμα δυσάρεστο, καθώς θα μπορούσαν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που μπορεί να υπάρχουν από την Πρόεδρο. Ίσως η μη λειτουργία αυτού του έργου, δεν είναι ο σκοπός όλων που καπηλεύονται τους αγώνες των πολιτών.
Μάλλον ο πραγματικός σκοπός κάποιων είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια και η ανούσια αντιπολίτευση, θέλοντας να αποκτήσουν τον ρόλο του Μεσσία. Ο Δήμος δεν χρειάζεται Μεσσίες, αλλά ούτε υστερικές φωνές γκρίνιας. Χρειάζεται έργα και κινήσεις, οι οποίες γίνονται. Σήμερα, αποδείχθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δίπλα στον αγώνα. Τα «όπλα» σε αυτή την μάχη έχουν φανεί και χρησιμοποιούνται. Οι υπόλοιπες προτεινόμενες λύσεις τι έχουν να επιδείξουν;
Δείτε την συνάντηση εδώ

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here