Σουσαμόπιτα


Πηγή φωτογραφίας www.funkycook.gr

Η σουσαμόπιτα είναι ένα πεντανόστιμο και λαχταριστό γλυκό χωρίς ζωικά λίπη και trans λιπαρά οξέα γεμάτο γεύση και μεράκι.

Σε όποιο σπίτι κι αν πας στο χωριό μου, την Μεγάλη Παναγία στη Bόρεια Χαλκιδική, οι μυρωδιές που θα αγγίξουν τα οσφρητικά σου κύτταρα είναι αυτές της κανέλας, του γαρύφαλλου, του καβουρδισμένου σουσαμιού, των καρυδιών και του μελιού.

Όλα τα παραπάνω υλικά είναι φυσικά ευρέως γνωστά για τα θρεπτικά τους συστατικά. Και από την ένωση τους, φτιάχνεται η αγαπημένη σε πολλούς σουσαμόπιτα.

Η σουσαμόπιτα κρύβει μέσα της πολύ μεράκι γιατί φτιάχνεται με 11 χειροποίητα φύλλα ζυμωμένα με αγάπη. Στο τέλος, η διακόσμηση που ολοκληρώνει την δημιουργία της, γίνεται με ένα γαριφαλοκαρφάκι στο κέντρο του κάθε κομματιού.

Υλικά για σουσαμόπιτα

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 500 καρύδια
  • 300 γραμμάρια σουσάμι
  • ελαιόλαδο (περίπου ½ λίτρο)
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
  • ξύδι
  • αλάτι
Για το σιρόπι
  • 2 ½ κιλά ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • καρφάκια γαρίφαλο για τη διακόσμηση

Πώς φτιάχνουμε την σουσαμόπιτα

Ζυμώνουμε το αλεύρι με 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό, λίγο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο και το χωρίζουμε σε 11 μπαλάκια.

Το κάθε μπαλάκι το λαδώνουμε ελαφριά και ρίχνουμε λίγο άμυλο καλαμποκιού και το ανοίγουμε σε φύλλο. Αφού καβουρδίσουμε το σουσάμι και χοντροκόψουμε τα καρύδια, ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης για την σουσαμόπιτα με τα υπόλοιπα υλικά.

Σε λαδωμένο ταψάκι τοποθετούμε το 1ο φύλλο, το λαδώνουμε και ρίχνουμε ένα μέρος της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε τα 11 φύλλα μας και τη γέμιση. Στο τέλος λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο, χαράζουμε την πίτα στα κομμάτια και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι 1 καρφάκι από γαρίφαλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 1 τέταρτο περίπου. Μετά το ψήσιμο σιροπιάζουμε το γλυκό μας αφού κρυώσει καλά με καυτό σιρόπι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή neadiatrofis.gr