..

Το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Ραφήνας όπως σας είχαμε ενημερώσει, θύμιζε πραγματικά χάος! Αρχικά, ακούστηκαν σοβαρές καταγγελίες από τον Δημοτικό Σύμβουλο Βασιλόπουλο κατά του κύριου Μπουρνούς καταλήγοντας πως: «Κάνετε άθλιες μεθοδεύσεις στην πλάτη των πυρόπληκτων». Παράλληλα φαίνεται να έχει γίνει θεσμός ,οι απευθείας αναθέσεις με αποτέλεσμα τη συνεχή σπατάλη χρημάτων, τα οποία έχουν δοθεί στον Δήμο για κάλυψη έκτακτων αναγκών με επίκεντρο τους πληγέντες της πυρκαγιάς. Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα, η απευθείας ανάθεση για εργασίες ψηφιακής καταγραφής και μηχανογραφικής υποστήριξης για την παροχή υπηρεσιών και τη διανομή ειδών στους πυρόπληκτους, έναντι τεραστίων ποσών που συνολικά αυτά πλησιάζουν στις 100.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Ραφήνας ανάρτησε τον πλήρη πίνακα κατανομής του 1.000.000 ευρώ που δόθηκε στον Δήμο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την πυρκαγιά ,ωστόσο ,εύκολα γίνετε αντιληπτή η αλόγιστη σπατάλη των πόρων αυτών.

Καταρχάς, ο κύριος Βασιλόπουλος κατηγόρησε ανοιχτά τον Δήμαρχο Ραφήνας πως αντλεί πόρους που έχουν δοθεί στον Δήμο για τους πυρόπληκτους, για να δώσει με απευθείας ανάθεση 2 εργασίες αξίας εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας Περίεργη αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Βασιλόπουλος είχε δηλώσει και στο δημοτικό συμβούλιο και με επιστολή της εταιρείας του ότι προτίθεται την υπηρεσία των 85.000€ να την κάνει δωρεάν ώστε να γλιτώσει ο Δήμος τα χρήματα αυτά, εντούτοις ο Δήμαρχος «πρόλαβε» να υπογράψει σύμβαση και να την αναθέσει στην συγκεκριμένη εταιρεία.


Ο Δήμαρχος θέλοντας να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες ανάρτησε τον πίνακα της πλήρης κατανομής των πόρων για τους πυρόπληκτους. Ωστόσο, σε αυτό τον πίνακα φαίνεται η μεγάλη σπατάλη των πόρων αυτών. Για παράδειγμα, το Κέντρο Μέριμνας έχει κοστίσει κοντά στις 250.000 ευρώ. Ποσό που σίγουρα είναι τεράστιο και σίγουρα θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο Δήμος Μαραθώνα μέσω των κινήσεων του κατάφερε να μην επιβαρύνει καθόλου τον Δήμο και τους πόρους αυτούς.
Το παράδειγμα των ψηφιακών καταγραφών, της μηχανογραφικής υποστήριξη και της διανομής τροφίμων, είναι το πλέον έγκυρο, για να μας δείξει την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ραφήνας. Έτσι, σύμφωνα με τα πρακτικά που έχουν αναρτηθεί στην Διαύγεια, η απόφαση είναι πως λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή κάποιος διαγωνισμός. Έτσι, οι εταιρείες που θα αξιοποιηθούν για αυτό το έργο θα λάβουν κατευθείαν την ανάθεση έργων. Χωρίς μάλιστα να μπορεί κανείς να ελέγξει και να περιορίσει το ύψος της εκτιμώμενης σύμβασης. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν πουλάνε 20ευρα σε τιμή 50αρικων, κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει!

Βέβαια, τα ποσά είναι τεράστια και η σπατάλη ακόμα μεγαλύτερη. Οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν, ενώ επικρατεί ένα περίεργο καθεστώς με αρκετά σύννεφα αδιαφάνειας. Τα δικαιολογητικά που προσκομίζει η συμπολίτευση, αποδεικνύουν την λάθος διαχείριση των πόρων αυτών ή καλύτερα την μεγάλη σπατάλη. Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα προς το συμφέρον όλων όσων χρειάζονται στήριξη. Για οδηγίες πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην Δημοτική Αρχή Μαραθώνα, η οποία ακαριαία έπραξε και χωρίς να σπαταλήσει, κατανέμοντας τους πόρους εκεί που πρέπει. Από την άλλη, με όλα αυτά τα γεγονότα το ΔΣ του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου φαίνεται πως θα αργήσει κι άλλο να κάνει πράξη τα έργα που πρέπει. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως ήδη έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά, έργα δεν έχουν γίνει και όλες οι διαδικασίες έχουν ακόμα πολύ μέλλον!

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here