Πώς θα φωταγωγηθούν οι πόλεις τα Χριστούγεννα – Το ενεργειακό κόστος προβληματίζει τους δήμους (video)


Με γρίφο για δυνατούς λύτες μοιάζει η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας ενόψει του χειμώνα. Στην ΕΡΤ και τις «Συνδέσεις» μίλησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και ο Σάκης Κολλάτος, αντιδήμαρχος Πρασίνου στο Δήμο Αθηναίων για τον σχεδιασμό ενόψει Χριστουγέννων.

«Ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την αντικατάσταση των φωτιστικών στην πόλη» ανέφερε ο κ. Κολλάτος.

Όσον αφορά τα Χριστούγεννα που αποπνέουν αισιοδοξία, ο αντιδήμαρχος πρασίνου του Δήμου Αθηναίων δήλωσε πως είχαν προνοήσει σχετικά: «Από τον Ιανουάριο που αποστολίστηκε η πόλη, αλλάξαμε όλα τα λαμπάκια σε led», που είναι πιο οικονομικά.

Αναφορικά με αν θα περιοριστεί ο χρόνος φωτισμού επισήμανε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μπει σε διαβούλευση λέγοντας ότι σύντομα θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

«Τα Χριστούγεννα χωρίς φως δεν υπάρχουν. Να μην πάμε στο άλλο άκρο» πρόσθεσε ο κ. Κολλάτος επισημαίνοντας ότι o φωτισμός στις πόλεις είναι και θέμα ψυχολογίας.

Θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του 10%

Tην ίδια άποψη εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι Χριστούγεννα χωρίς φώτα δεν μπορούν να γίνουν. Δεν ψάχνουμε μαγικές λύσεις. Πάρα πολλοί δήμοι πλέον έχουν γυρίσει το φωτισμό τους σε led. Θα περιορίσουμε και τον χρόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να καίει ο στολισμός από τις 02:00 και μετά τα ξημερώματα μέχρι τις 7:30 που ξημερώνει, οπότε αμέσως θα έχουμε όχι απλά 10% εξοικονόμηση ενέργειας που συμφωνήσαμε και με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα έχουμε και πολύ περισσότερα».

Και όπως είπε, «και Χριστούγεννα θα κάνουμε και θα ψάξουμε να βρούμε αυτή την αισιοδοξία που τόσο πολύ μας λείπει στις εποχές που διανύουμε, αλλά και θα πετύχουμε με το παραπάνω το στόχο της εξοικονόμησης που απαιτείται». Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Τρίκαλα που και φέτος θα προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες με τον «Μύλο των Ξωτικών».

Δείτε επίσης:

  • Έρευνα του ertnews.gr για την εξοικονόμηση ενέργειας: Τα μέτρα που έχουν λάβει δήμοι ανά την Ελλάδα
  • Ενεργειακή κρίση: Μείωση κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο – Τα κίνητρα και οι ποινές

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος | ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr