..

Βαριές ευθύνες στον Κρατικό Μηχανισμό

 

Έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός Δημήτρης Λιότσος συνέταξε πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι. Το πόρισμα δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή». Τα ευρήματα, όσο και το συμπέρασμα του, απαλλάσσει από κάθε ευθύνη την τοπική αυτοδιοίκηση και θέτει βαριά ερωτήματα και προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό. Αρχικά, για την εκένωση των περιοχών αναφέρει πως ποτέ δεν έγινε εισήγηση από τον Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε την αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο. Ενώ εξάγεται σαν γενικό συμπέρασμα πως: Ο Κρατικός Μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα στο πόρισμα τονίζεται πως ποτέ δεν έγινε εισήγηση από τον μόνο αρμόδιο, Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενώ θεωρεί πως ήταν από τους πλέον σημαντικούς λόγους της τραγωδίας. Χαρακτηριστικά γράφεται: «Ουδέποτε και με κανένα τρόπο περιήλθε εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος για την εφαρμογή του μέτρου της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών». Συνεχίζει: «Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».

Επιπλέον, αναφέρει για το κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς το οποίο εξελίχτηκε σε μείζον θέμα, είναι αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας. Ο πραγματογνώμονας της εισαγγελείας επισημαίνει: «Η διαχείριση της κυκλοφορίας, αρμοδιότητας ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε σε μεγάλο όγκο αυτοκινήτων στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Ματιού, αλλά και σε φραγμένες από αυτοκίνητα κάθετες διόδους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω πανικού των παρευρισκομένων στην περιοχή».

Παράλληλα αναφέρεται πως η άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία θα ήταν όπως καταλαβαίνουμε σωτήρια δεν θα μπορούσε να συμβεί, μια που τα 2 περιπολικά υδροφόρες βρισκόντουσαν στην Κινέτα με εντολή των αρμοδίων της Πυροσβεστικής. Πιο αναλυτικά: «Υπό τις δεδομένες συνθήκες», υπήρξε φυσιολογική σχετική καθυστέρηση λόγω απόστασης στην αρχική προσβολή των πυροσβεστικών δυνάμεων, περί τα 15 λεπτά περίπου, παρά την άμεση αρχική εκκίνηση των δυνάμεων, λόγω απουσίας των πλησιέστερων περιπολικών. Αν ήταν στην αρχική προκαθορισμένη τους θέση θα χρειάζονταν περίπου 5 με 6 λεπτά συμπεριλαμβανομένης και της ορεινής φύσης της διαδρομής, για να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς».

Στη συνέχεια, τονίζει πως δεν ήταν επαρκή εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. 4.50 μ.μ., εννέα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή σε ένα ελικόπτερο Erickson S-64 που έκανε ρίψεις νερού στο μέτωπο της Κινέτας, να κατευθυνθεί στην Ανατολική Αττική. Με την άφιξή του στο σημείο ο σύνδεσμος της Πυροσβεστικής που επέβαινε στο ελικόπτερο ειδοποίησε το Συντονιστικό Κέντρο ότι «η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι γύρω από σπίτια, σε περίβολο σπιτιών». Είκοσι λεπτά αργότερα, στις 5.30 μ.μ., ο ίδιος επικοινωνεί εκ νέου με το Συντονιστικό Κέντρο και προειδοποιεί ότι «η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι κοντά σε σπίτια, κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια». Παρόμοια εικόνα έδωσαν στις 5.10 μ.μ. στην ηγεσία τους οι δύο αξιωματικοί που επέβαιναν σε ελικόπτερο συντονισμού της Πυροσβεστικής και πέταξαν πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, οι εντολές του Συντονιστικού Κέντρου για την απογείωση και άλλων εναερίων μέσων δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν είτε λόγω αέρα είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το γενικό συμπέρασμα του αξιωματικού Δημήτρη Λιότσου ήταν: «Ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης. Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής»

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here