Πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για απολιγνιτοποίηση απέκτησε η βιομηχανία της Σλοβακίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα για τα δύο σλοβακικά υποστηρικτικά κονδύλια της ΕΕ, το οποίο θα επιτρέψει στις μεγάλες σλοβακικές εταιρείες εντάσεως ενέργειας να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ που απαιτούνται για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Προηγουμένως, οι μεγάλες εταιρείες αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων, καθώς αυτά προορίζονται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα δύο νέα προγράμματα είναι ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Η είδηση χαιρετίζεται ιδιαίτερα από την U.S. Steel – αμερικανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα με εργοστάσιο στο ανατολικοσλοβακικό Κόσιτσε. Για να μπορέσει να παραμείνει στην επιχείρηση, η U.S. Steel θα πρέπει να επενδύσει στην αντικατάσταση των κλιβάνων κοκ και άνθρακα με καθαρότερους κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας τονίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το έργο χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

«Είμαστε, φυσικά, ικανοποιημένοι που η Σλοβακία κατάφερε να δημιουργήσει συστήματα για τη στήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό το γεγονός ότι η Σλοβακία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που κατέθεσε μια τόσο ολοκληρωμένη πρότας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της U.S. Steel, Γιαν Μπάτσα, στο Denník N.

Η εταιρεία προειδοποίησε προηγουμένως ότι αν η κυβέρνηση δεν παράσχει βοήθεια, το εργοστάσιο μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθεί αλλού.

Μια άλλη εταιρεία που ενδιαφέρεται να απορροφήσει τα κεφάλαια είναι η Slovnaft – το μοναδικό σλοβακικό διυλιστήριο πετρελαίου και θυγατρική του ουγγρικού ενεργειακού γίγαντα MOL.

«Παρακολουθούμε στενά όλες τις ευκαιρίες επιδότησης που θα παρέχουν τα ταμεία και τα καθεστώτα ενίσχυσης της ΕΕ. Είναι προς το συμφέρον της Slovnaft να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγικής μας διαδικασίας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Slovnaft Μάρελ Σένκοβιτς.

Οι μεγάλοι παραγωγοί εκπομπών θα πρέπει να ανταγωνιστούν για τα χρήματα. Το κράτος θα κρίνει τις αιτήσεις τους με βάση την αναλογία των αιτούμενων κονδυλίων προς την ποσότητα των εκπομπών που εξοικονομούνται. Με άλλα λόγια, όποιος χρειάζεται τη λιγότερη στήριξη ανά τόνο CO₂ που εξοικονομείται θα πάρει τα χρήματα.

Πηγή: euractiv.gr