Στο νοτιοδυτικό άκρο της Αίγινας, φωλιασμένο μέσα σε έναν ήρεμο κόλπο μιας υπέροχης χερσονήσου, βρίσκεται ένα ήρεμο, παραδοσιακό ψαροχώρι, η γνωστή Πέρδικα, που απέχει από το λιμάνι του νησιού μόλις 25 λεπτά με την τοπική συγκοινωνία.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

 Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό με πλακόστρωτους δρόμους, όμορφα μικρά σπιτάκια με περιποιημένες, ασβεστωμένες αυλές, υπέροχη θέα και ξακουστό φρέσκο ψάρι.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

Ο υπερυψωμένος παράλιος πεζόδρομος με τα εστιατόρια, τα ουζερί και τα μπαράκια ακριβώς μπροστά στα γνωστά πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στο λιμάνι και στη μικρή παραλία, σφύζει από ζωή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, μα σαν ζεστάνει ο καιρός και τα μαγαζιά απλώσουν τα τραπεζάκια τους στον ήλιο, τότε η «καρδιά» της Πέρδικας χτυπά δυνατότερα σε έναν καλοκαιρινό ρυθμό που παρασέρνει μαζί του όλους εκείνους που βρίσκονται εμπρός της.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

 Απολαύστε ό,τι τραβά η όρεξή σας, περπατήστε ανάμεσα στα γραφικά στενά και καταλήξτε στην εκκλησία του Αγίου Σώζοντος, στη μύτη της χερσονήσου, ακούγοντας τη δροσερή ανάσα της θάλασσας μέσα από τα λιασμένα βράχια.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

Και εάν έχετε χρόνο και όρεξη ανηφορίστε στον αντικρινό λόφο μέχρι τα ερείπια των ναυτικών οχυρών της Γερμανικής Κατοχής. Κάπου εκεί ανάμεσα αναζητήστε το μικροσκοπικό εκκλησάκι – προσκυνητάρι που θυμίζει σε όλους την παλαιά θέση του ναού του Αγίου Σώζοντος, τον οποίο γκρέμισαν οι Γερμανοί προκειμένου να τελειοποιήσουν τις οχυρωματικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Ο νέος ναός χτίστηκε στη σημερινή του θέση το καλοκαίρι του 1950, σε μια προσπάθεια των κατοίκων να αποφύγουν τη ναρκοθετημένη περιοχή που αρχικά ήταν.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου, στην Πέρδικα πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, το μεγαλύτερο από πλευρά επισκεπτών, το οποίο σηματοδοτεί και τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου όχι μόνο για την Πέρδικα, μα για ολόκληρη την Αίγινα.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

Μα μέχρι τότε… το καλοκαίρι είναι μπροστά και η Πέρδικα μόλις που ανοίγει τα φτερά της.

Η γραφική Πέρδικα στην Αίγινα

Πηγή: travel-inspiration