Για «κενό» στην ισχύ πυρός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κάνουν λόγο οι τομεάρχες Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου και Θωμάς Χατζηαθανασίου, μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς, ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder, που αντικαθιστούν τα BMP-1, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, θα προωθηθούν σε μονάδες του Έβρου και όχι στα νησιά.

«Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από την προ μηνών δήλωση της κυβέρνησης ότι ‘η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την άμεση αντικατάστασή τους από τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Marder’», σημειώνουν μάλιστα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Κενό στην ισχύ πυρός στα νησιά»

Και προσθέτουν πως «ανεξάρτητα από την επιχειρησιακή αξιοποίηση των τεθωρακισμένων Marder στο πεδίο του Έβρου, με την προϋπόθεση βέβαια του κατάλληλου εξοπλισμού τους και της σχετικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους, το κενό που δημιουργείται στην ισχύ πυρός στα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι υπαρκτό, ακόμη και με την τοποθέτηση άλλων εκ των υπαρχόντων τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς».

«Αυτό το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί, παρά μόνο με την εκεί τοποθέτηση τεθωρακισμένων αντίστοιχης ή καλύτερης ισχύος πυρός των BMP-1», επισημαίνουν με κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.