Ξανά καυτό θέμα το μεταναστευτικό στην Αυστρία


Η μετανάστευση γίνεται και πάλι καυτό θέμα στην αυστριακή πολιτική, καθώς οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί «δυναμικά, δραματικά», με την Αυστρία να καταγράφει 68.800 μετανάστες και 440 διακινητές από τότε που ξεκίνησε την επιχείρηση κατά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων τον Μάιο.

Τα θέματα μετανάστευσης κυριαρχούσαν επί μακρόν στην αυστριακή πολιτική, συμβάλλοντας στην ιστορικά ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς στην πολιτική. Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με το COVID να χαλαρώνουν και τις συγκρούσεις να πυροδοτούνται, η Αυστρία βρίσκεται εν μέσω μιας νέας αύξησης των προσφύγων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο έχει αυξηθεί «δυναμικά, δραματικά», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, ο οποίος υπογράμμισε τις 2.500 ειδικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί από τον Μάιο.

Η πρωτοβουλία είχε αρχικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και της «κατάχρησης ασύλου». Το 2021, οι αρχές είχαν εντοπίσει συνολικά 441 διακινητές, ενώ το 2020 είχαν σταματήσει περίπου 330 διακινητές.

Στο μεταξύ, 56.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Αυστρία. Η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν με 12.000, ακολουθούμενοι από τους Σύριους με 10.000. Ο Κάρνερ εξέφρασε τη λύπη του για τις μεγάλες ποσότητες Ινδών και Τυνήσιων, που ανέρχονται σε 15.000, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι απίθανο να γίνουν δεκτές.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική, όπως αποδεικνύεται από τη συνάντηση του καγκελάριου Καρλ Νέχαμερ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στις αρχές Οκτωβρίου.

«Όσο η ΕΕ δεν παρεμβαίνει με αποτελεσματικά μέτρα, πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Ως εκ τούτου, η Αυστρία κάνει τα πάντα για να προστατευτεί», εξήγησε ο Νεχάμερ.

Αυτό θα συνεπάγεται μελλοντικά μέτρα μαζί με τη Σερβία και την Ουγγαρία, «διότι εάν προστατεύονται τα σερβικά και τα ουγγρικά σύνορα, προστατεύονται και τα δικά μας σύνορα», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, το ακροδεξιό FPÖ της Αυστρίας βρίσκεται στο κατόπι της κυβέρνησης.
«Προφανώς, ο υπουργός Εσωτερικών μόλις τώρα αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πού είναι όμως τα συμπεράσματα και τα μέτρα;», σχολίασε ο Μίχαελ Γκρούμπερ, εκπρόσωπος ασφαλείας του FPÖ της Άνω Αυστρίας.

Πηγή: euractiv.gr