Μελόνι: Καλεί τους Ευρωπαίους «πατριώτες» σε ενότητα κατά της Αριστεράς


Η πιθανή επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε συνέδριο του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox στη Μαδρίτη την Κυριακή σε ενότητα των πατριωτών στην Ευρώπη κατά της Αριστεράς.

Ο Μελόνι προσπαθεί επί του παρόντος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους άλλους δύο εταίρους, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο γενναία μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις» και «πιο ταπεινή όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα πιο τοπικά μας ζητήματα, όπου οι εθνικές πολιτικές λειτουργούν καλύτερα».

Συνέχισε ότι τις επόμενες ημέρες, το κόμμα της θα θέσει τις ιδέες του σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, μαζί με άλλα δεξιά κόμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Σουηδία και τη Λετονία, και «όπως ελπίζω να συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο στο Vox». Η Μελόνι κάλεσε επίσης σε ενότητα των «πατριωτών» σε όλη την Ευρώπη κατά της αριστεράς.

Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ σχολίασε ότι η νίκη των Αδελφών της Ιταλίας στις εκλογές «γέμισε τους υποστηρικτές του Vox με ελπίδα, ελπίδα σε μια Ευρώπη ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών».

Ο ιταλικός Τύπος επέκρινε τη συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων, ο οποίος χαρακτήρισε το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα «μη αντιπροσωπευτικό».

Ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης του Partido Democratico (S&D), το έχει αποκαλέσει πολλές φορές «μετα-Φράνκο» κόμμα, όπως ακριβώς έχει αποκαλέσει τους Αδελφούς της Ιταλίας «μετα-φασιστικό».

Το φλερτ των Αδελφών της Ιταλίας με ένα άλλο συντηρητικό κόμμα, το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, παρακολουθείται επίσης στενά.

«Το τρένο από τη Ρώμη μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες- το τρένο από τη Μαδρίτη, με επικεφαλής τον φίλο μου Σαντιάγο Αμπασκάλ, ετοιμάζεται να φύγει», σχολίασε ο Όρμπαν, επίσης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην ίδια διάσκεψη στη Μαδρίτη.

Πηγή: euractiv.gr