Μέτρα κατά του Ιράν ζητά το αριστερό κόμμα από την σουηδική κυβέρνηση


Ο Nooshi Dadgostar του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος (Vänsterpartiet) και ο βουλευτής Håkan Svenneling κάλεσαν την Τρίτη (11 Οκτωβρίου) τη σουηδική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά του ιρανικού καθεστώτος, μετά το θάνατο της Mahsa Jina Amini από την αστυνομία ηθικής τάξης που προκάλεσε παγκόσμιες διαμαρτυρίες.

Το Ιράν έγινε μάρτυρας μιας σειράς διαδηλώσεων που ξεκίνησαν με τον θάνατο της Mahsa Jina Amini στις 16 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της χώρας, Τεχεράνη. Η 22χρονη γυναίκα πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε πέπλο. Τον θάνατο ακολούθησε ένα εκτεταμένο κύμα διαμαρτυριών, στο οποίο η ιρανική αστυνομία απάντησε με βία, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους μεταξύ των διαδηλωτών.

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα Göteborg Posten, ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Nooshi Dadgostar και ο βουλευτής Håkan Svenneling απαίτησαν από τη σουηδική κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

«Η Σουηδία δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ μαχητές της ελευθερίας δολοφονούνται από μια φονταμενταλιστική δικτατορία. Ως εκ τούτου, το Αριστερό Κόμμα απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να ασκήσει πίεση στο Ιράν», δήλωσαν οι βουλευτές του Αριστερού Κόμματος.

Οι Dadgostar και Svenneling τόνισαν ακόμη ότι η Σουηδία θα πρέπει να εργαστεί για τη θέσπιση νέων στοχευμένων κυρώσεων κατά της ιρανικής ηγεσίας στη σύνοδο της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Πιστεύουν ότι η Σουηδία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη διερεύνηση και τη δίωξη των εγκλημάτων που διαπράττονται σήμερα στο Ιράν.

«Υπάρχει μια ευκαιρία για χώρες όπως η Σουηδία να ερευνούν και να διώκουν εγκλήματα, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου διαπράττονται ή την εθνικότητα του δράστη ή του ενάγοντος. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Ακόμη και οι σημερινές καταχρήσεις θα πρέπει μια μέρα να τιμωρηθούν», δήλωσαν τα μέλη του Αριστερού Κόμματος.

Επέκριναν επίσης την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde για τη συνάντησή της με τον Ιρανό ομόλογό της Hossein Amir-Abdollahian στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσουμε νομιμοποίηση στο ιρανικό καθεστώς, όπως έκανε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε όταν πόζαρε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη», επισήμαναν οι Dadgostar και Svenneling.

Πηγή: euractiv.gr