Κατοχυρώθηκε ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες στην Μάλτα


Οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες, όπως οι κούριερ τροφίμων και διανομών, θα λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, υπερωρίες και αποζημίωση λόγω ασθενείας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Μάλτα φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη πλατφορμών, όπως η Wolt, η Bolt και η Uber, μεταξύ άλλων. Τον Ιούλιο, εκατοντάδες εργαζόμενοι στις πλατφόρμες κατέβηκαν σε απεργία, παρομοιάζοντας τις συνθήκες εργασίας τους με δουλεία, με ορισμένους να λένε ότι εργάζονταν 80 ώρες την εβδομάδα αλλά ακόμα δεν κέρδιζαν τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν κακές συνθήκες εργασίας και η χώρα κλήθηκε να υιοθετήσει νόμο της ΕΕ για τις συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση, ο Ζόζεφ Μπουγκέια ο γενικός γραμματέας της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων ήταν αισιόδοξος, λέγοντας ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δώσουν στους εργαζόμενους «την αξιοπρέπεια την αξιοπρέπεια να έχουν έναν τόπο εργασίας και τα νόμιμα δικαιώματα που συνοδεύουν αυτό», σύμφωνα με τους Times of Malta.

Επί του παρόντος, οι φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών δεν απασχολούν τους οδηγούς, αλλά τους αντιμετωπίζουν ως υπεργολάβους και τους πληρώνουν για κάθε παράδοση. Αυτό περιλαμβάνει υπηκόους της ΕΕ που απασχολούνται απευθείας με υπεργολαβία ή υπηκόους τρίτων χωρών μέσω πρακτορείων. Οι ταχυμεταφορείς ισχυρίζονται ότι και στις δύο περιπτώσεις εκτίθενται σε καταχρηστικές πρακτικές εργασίας και κακές συνθήκες.

Ο Αμπέλα δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να κερδίζουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό και ότι θα δικαιούνται άλλα οφέλη που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, όπως άδεια και υπερωριακή αμοιβή.

Οι εργολάβοι, ωστόσο, δεν πείθονται. Αν και χαιρετίζουν ένα βήμα προς τα εμπρός, λένε ότι οι νέοι κανονισμοί θα μπορούσαν να καταστήσουν ανέφικτη τη συνεργασία των πλατφορμών μαζί τους.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα επέκρινε επίσης την κίνηση αυτή ότι έγινε σε «παροξυσμό» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχασε την προθεσμία για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την επισφαλή εργασία.

«Η κυβέρνηση έδειξε και πάλι ότι είναι αντιδραστική και όχι προληπτική, αποτυγχάνοντας να κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και των εργοδοτών», ανέφερε.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η κυβέρνηση.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία για την αποσαφήνιση και τη βελτίωση των συνθηκών στην εργασία σε πλατφόρμες. Δηλαδή, αν η πλατφόρμα πληροί ορισμένα κριτήρια καθώς και τη σχέση με τους εργαζόμενους, θα θεωρείται εργοδότης και το άτομο ως εργαζόμενος. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έντονη συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών.

Πηγή: euractiv.gr