..

Κατεδαφίστηκε σήμερα η ‘Αύρα’ στην παραλία του Σχινιά και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιπες αυθαίρετες  ταβέρνες , σύμφωνα με την σειρά αποφάσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής  –που εκκρεμεί 18 χρόνια– περι κατεδαφίσεων όλων των παράνομων ταβερνών στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Εδώ και δεκαετίες λειτουργούν παράνομα πέντε ταβέρνες, τα εν λόγω κτίσματα βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή του Σχινιά, πάνω στον αιγιαλό και είναι κηρυγμένα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα ήδη από το 1999. Η κατεδάφιση είχε ανασταλεί μόνο για ένα έτος, μεταξύ 2014-2015, με  ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και να δοθεί χρόνος στους ιδιοκτήτες να τα απομακρύνουν (ενόψει της μετεγκατάστασής τους σε περιοχή όπου… επίσης απαγορευόταν). Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το 2016 το δασαρχείο Καπανδριτίου, τα τελευταία χρόνια οι αυθαίρετες ταβέρνες έχουν επεκταθεί, προσθέτοντας νέες παράνομες κατασκευές.

 

Την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη λειτουργία των (ταβερνών) στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα έχουν  εκφράσει κατα καιρούς  οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι  υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των ενδείξεων για τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της περιοχής του Σχινιά  και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας.

Ας ελπίσουμε μόνο να τηρηθεί η νομοθεσία που επιβάλλει τα απόβλητα της κατεδάφισης (μπάζα)να πηγαίνουν σε μονάδα ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα σήμερα ανακυκλώνεται λιγότερο από το 5% των υλικών, όταν στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που η ανακύκλωση των αποβλήτων της οικοδομής φτάνει το 80% και 90% όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία.

Όλια Ιωάννου

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here