Κανένα ρόλο στο Δικαστήριο της ΕΕ για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας δεν αναγνωρίζει ο πρώην υπουργός Brexit της Μ. Βρετανίας


Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να παραμείνει «κόκκινη γραμμή» για το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Φροστ στους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Γουέστμινστερ την Τρίτη.

«Το Δικαστήριο δεν μπορεί να έχει δικαιοδοτικό ή διαιτητικό ρόλο στη μελλοντική ρύθμιση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα είναι σταθερό, ενώ αυτό παρέμενε ως έχει. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα αν αυτό αναγνωριζόταν νωρίτερα παρά αργότερα», δήλωσε ο Φροστ στην επιτροπή ευρωπαϊκών σχέσεων της Βουλής των Λόρδων.

Πρώην διπλωμάτης που διετέλεσε υπουργός Brexit στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ο Φροστ έμεινε αιφνιδιαστικά εκτός της κυβέρνησης της Λιζ Τρας τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένει μια σημαντική φωνή για τις σχέσεις με την ΕΕ εντός του Συντηρητικού κόμματος.

Οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για το πρωτόκολλο επαναλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από οκτώ μήνες και η θετική μουσική διάθεση μεταξύ των υπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει εικασίες ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να υποχωρήσει όσον αφορά τον ρόλο του ΔΕΚ για να επιτευχθεί συμβιβασμός με την ΕΕ.

Εμφανιζόμενος στην επιτροπή μαζί με τον Φροστ, ο Πίτερ Μάντελσον, πρώην επίτροπος εμπορίου της ΕΕ και υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των Εργατικών του Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι ο Τζόνσον υπέγραψε το πρωτόκολλο «κακόπιστα».

Πηγή: euractiv.gr