Καθεστώς υποψήφιας χώρας αναμένεται να δοθεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από την Επιτροπή


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης διεύρυνσης την Τετάρτη (12 Οκτωβρίου), όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εν δυνάμει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2003 και υπέβαλε επίσημα αίτηση τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η Επιτροπή προσδιόρισε το 2019, 14 βασικές προτεραιότητες που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος και η έλλειψη βεβαιότητας έχει εν μέρει ενοχοποιηθεί για τον αυξανόμενο κατακερματισμό μεταξύ των τριών κύριων εθνοτικών ομάδων της χώρας, των Βόσνιων, των Κροατών και των Σέρβων.

Η χώρα εποπτεύεται από έναν διεθνή απεσταλμένο για την ειρήνη, ο οποίος επέβαλε αλλαγές στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μετά το κλείσιμο των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου για να αποτρέψει ένα μετεκλογικό κενό, την ώρα που τόσο οι Κροάτες όσο και οι Σέρβοι έχουν απειλήσει με κινήσεις που θα μπορούσαν να αναιρέσουν τη μεταπολεμική τάξη.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα αλλάξει άμεσα τις πιθανότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, αλλά θα είναι ένα μήνυμα που θα βοηθήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων από τη χώρα, δήλωσαν στη EURACTIV άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η Κομισιόν θα συστήσει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας υπό όρους «υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Αντί για όρους για μια σύσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει μια σύσταση με όρους.

Για τον σκοπό αυτό, θα προσδιορίσει οκτώ στοιχεία, μεταξύ άλλων για το κράτος δικαίου, τα δικαστήρια της χώρας, τον εκλογικό νόμο, το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων και τη δημόσια οικονομική διαχείριση, τα οποία θα αποτελέσουν την ουσία των περαιτέρω εκθέσεων προόδου.

Εάν η Βοσνία ανταποκριθεί σε αυτά τα οκτώ στοιχεία, η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει αρκετά γρήγορα στην εφαρμογή των 14 όρων που είχε θέσει νωρίτερα η ΕΕ στη γνωμοδότησή της για την υποψηφιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τηρήσει τους 14 όρους που έθεσε στη άποψη της για την υποψηφιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προκειμένου να συστήσει τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας.

Η ιδέα είναι ότι μετά τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, μόλις συσταθούν οι θεσμοί, η Βοσνία θα μπορούσε να αρχίσει αμέσως να εργάζεται πάνω στο θέμα και ενδεχομένως να το συζητήσει ήδη φέτος.

«Δεν έχουν πολύ χρόνο, αλλά είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη Βοσνία και τους πολίτες της», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα.

Για μακροχρόνιους παρατηρητές, το βήμα αυτό αποτελεί έκπληξη, καθώς η φετινή έκθεση διεύρυνσης για τη χώρα σημειώνει περιορισμένη μόνο πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις, και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναζητούσε την κατάλληλη γλώσσα, καθώς οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρούνται σε ορισμένα μέρη της χώρας.

Η σύσταση της Επιτροπής δεν είναι επίσης το τελικό βήμα και εναπόκειται ακόμη στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας ή όχι.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι η Επιτροπή δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις να κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ιδίως αφότου χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία νωρίτερα φέτος.

Πηγή: euractiv.gr