Καθαρό μήνυμα Κομισιόν: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα Ελλάδας και Κύπρου


Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση του 2022.

Τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για τη διεύρυνση παρουσίασε την Τετάρτη ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι. Στην έκθεση αξιολογήθηκε η πρόοδος που σημείωσαν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στην αντίστοιχη πορεία τους προς την ΕΕ και προτάθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει το στρατηγικό του ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», γράφει η έκθεση.

«Ωστόσο, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει και πάλι πιο τεταμένη. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

«Μετά από κάποιες θετικές εξελίξεις το 2021, οι σχέσεις με την ΕΕ επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και των απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, καθώς και κατά της Κύπρου», αναφέρεται επίσης.

Η Επιτροπή προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα για τις στρατιωτικές ασκήσεις της στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την «παράνομη» παρεμπόδιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πακέτου 2022 για τη Διεύρυνση εκφράζει επίσης «σοβαρές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης» στην Τουρκία, καθώς και για την «οικονομική διακυβέρνηση και την καλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς».

Πηγή: euractiv.gr