Θετικά σχόλια από τις Βρυξέλλες για την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας


Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε ως επί το πλείστον θετικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο διεύρυνσης του 2022, αλλά η χώρα εξακολουθεί να μην μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες ένταξης λόγω του βουλγαρικού βέτο.

Οι αρχές της Σόφιας αποδέχθηκαν τη γαλλική πρόταση για την άρση του βέτο, αλλά το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας δεν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία για να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας ώστε να αναγνωρίσει τους Βούλγαρους ως επίσημη μειονότητα. Η Επιτροπή συμφώνησε να αποτελέσει τον εγγυητή για την εκπλήρωση των κυριότερων βουλγαρικών αιτημάτων. Σχεδόν 120.000 Βορειομακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, γεγονός που αποτελεί το κύριο επιχείρημα για το βουλγαρικό αίτημα.

«Οι υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, καθώς και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία, πρέπει να εφαρμοστούν με καλή πίστη από όλα τα μέρη», αναφέρει έκθεση της Επιτροπής για τη Βόρεια Μακεδονία .

Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή, καθώς το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αρνείται σταθερά να υποστηρίξει τις ζητούμενες συνταγματικές αλλαγές. Η Βόρεια Μακεδονία έχει επαινεθεί από τις Βρυξέλλες για την εξωτερική της πολιτική όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τον τρόπο αυτό, η Βόρεια Μακεδονία έδειξε ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος εταίρος», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής. Η Βόρεια Μακεδονία παρέχει πλήρη υποστήριξη στο Κίεβο στο μέτρο των δυνατοτήτων της, μεταξύ άλλων στέλνοντας άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό.

Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας από τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ. Οι αρχές των Σκοπίων επαινούνται επίσης για τις προσπάθειές τους «να ενισχύσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παρά τις ορισμένες προκλήσεις».

«Η χώρα έχει δείξει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παράγει αποτελέσματα σε βασικούς τομείς των βασικών αρχών», αναφέρει η έκθεση. Η Επιτροπή αναφέρει ότι η Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς (SCPC) ήταν ενεργή στην παροχή πολιτικής καθοδήγησης στους δημόσιους φορείς για την πρόληψη της διαφθοράς και άνοιξε αρκετές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Τα βορειομακεδονικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν γενικά την έκθεση της Επιτροπής ως επιτυχία για τη χώρα.

Πηγή: euractiv.gr