Ευρωβουλευτής καταγγέλλει τη Μάλτα για την πώληση διαβατηρίου σε εμπλεκόμενο με το λογισμικό Pegasus


Η Μάλτα έχει δεχθεί πυρά για την πώληση της «υπηκοότητάς» της σε στελέχη που βρίσκονται πίσω από εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως αυτές που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, όπως η Pegasus, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Sophie in t’ Veld, το τελευταίο πλήγμα που δέχεται το σύστημα της χώρας.

Η Μάλτα είναι το τελευταίο εναπομείναν κράτος μέλος της ΕΕ που «πουλάει» υπηκοότητα σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών, αφού η Βουλγαρία και η Κύπρος έκλεισαν τα δικά τους μετά από πιέσεις της Επιτροπής. Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έστειλαν τη Μάλτα στο δικαστήριο για το σύστημα που λέει ότι αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

«Διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους σε ένα σύστημα που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια χώρα είναι ο προτιμώμενος προορισμός για τις χρηματοοικονομικές πράξεις. Μια άλλη είναι ο κόμβος για το διεθνές εμπόριο. Μια τρίτη παρέχει χρυσά διαβατήρια στα στελέχη που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες κατασκοπείας», δήλωσε η in ‘t Veld, αναφερόμενη στο Λουξεμβούργο, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Ένας από τους παραλήπτες ενός μαλτέζικου διαβατηρίου μέσω του προγράμματος «μετρητά για διαβατήρια» ήταν ο Ρωσοϊσραηλινός Anatoly Hurgin, ένας άνθρωπος που συνδέεται τόσο με τον όμιλο NSO όσο και με την ανάπτυξη του Pegasus. Απέκτησε την ιθαγένεια αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε κατηγορίες για απάτη, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος στο Ισραήλ μαζί με όχι λιγότερες από πέντε κατηγορίες για εξαπάτηση των μετόχων μιας εταιρείας στις ΗΠΑ.

Ο Hurgin είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Ability Inc, η οποία συνδέεται με τον όμιλο NSO που δημιούργησε το Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, καθώς και ακτιβιστών και πολιτικών. Χρησιμοποιείται ή έχει χρησιμοποιηθεί από κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, ενώ έχει αναφερθεί ότι έχουν επίσης στοχοποιηθεί ορισμένοι πολιτικοί υψηλού προφίλ της ΕΕ.

«Δεν πρόκειται για μια χούφτα κυβερνήσεις που κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, αλλά για όλη την Ευρώπη. Όλες οι κυβερνήσεις το χρησιμοποιούν και ορισμένες κυβερνήσεις το καταχρώνται», δήλωσε η in ‘t Veld.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε εξεταστική επιτροπή για τη χρήση του Pegasus και άλλων προγραμμάτων κατασκοπείας, ιδίως στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ισπανία και κατά της ίδιας της Επιτροπής. Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν επίσης πρόσφατα από την Ευρωπόλ να εξετάσει τη χρήση του λογισμικού στην Ευρώπη.

Τον Μάιο του 2016, ο Hurgin είχε καυχηθεί ότι μπορούσε να κατασκοπεύσει τις επικοινωνίες οποιουδήποτε ατόμου, αν είχε τον αριθμό του τηλεφώνου του και μερικά εκατομμύρια.

Κατά τη στιγμή της αίτησής του για μαλτέζικο διαβατήριο, ήταν ήδη υπό έρευνα για διάφορα εγκλήματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας που διενεργήθηκε από την κυβέρνηση της Μάλτας. Επιπλέον, προέκυψε ότι βρισκόταν στη Μάλτα μόνο για λιγότερο από 20 ημέρες, πολύ μακριά από τις 180 από τις 365 ημέρες που απαιτούνται σύμφωνα με τους κανόνες του καθεστώτος.

Ενώ η Μάλτα αρνείται να εγγράψει στον προϋπολογισμό της το σύστημα διαβατηρίων, τα έσοδα που προκύπτουν από αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2023, σύμφωνα με τον πρόσφατα δημοσιευμένο προϋπολογισμό. Προβλέπει μείωση κατά 40 εκατ. ευρώ λιγότερο το 2023 από ό,τι το 2021.

Οι λόγοι της πτώσης δεν είναι σαφείς, αλλά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη μείωση των Ρώσων αιτούντων, που προηγουμένως ήταν οι κύριοι αγοραστές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της κυβέρνησης της Μάλτας που τελικά υπέκυψε στις πιέσεις για την απαγόρευσή τους. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα είναι πιθανό να κλείσει λόγω της αποδοκιμασίας της ΕΕ.

Ορισμένοι πράκτορες που χειρίζονται αιτήσεις για λογαριασμό εύπορων αγοραστών, δήλωσαν στην εφημερίδα The Times of Malta ότι η αύξηση του κόστους του προγράμματος έχει αποτρέψει ορισμένους και το ενδιαφέρον βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Πηγή: euractiv.gr