Επικρίσεις προς τον νεοεκλεγέντα Σουηδό ηγέτη για την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης


Ο δεξιός ηγέτης των Μετριοπαθών Ulf Kristersson ανακοίνωσε την Τετάρτη (12 Οκτωβρίου) ότι θα χρειαστεί λίγες ακόμη ημέρες για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση με τα κόμματα του δεξιού μπλοκ που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με επικρίσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο μετριοπαθής ηγέτης Kristersson ζήτησε από τον πρόεδρο της Riksdag, Andreas Norlén, δύο επιπλέον ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ του δεξιού μπλοκ, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες έλαβαν 20,54%, οι μετριοπαθείς 19%, πολύ πάνω από τους Χριστιανοδημοκράτες (5,34%) και τους Φιλελεύθερους που μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν το όριο του 4%.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ενημερώθηκα ότι η διερευνητική αποστολή προχωρά, αλλά χρειάζεται άλλο ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Επιθυμώ να δω τη Σουηδία να έχει μια νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, αλλά ταυτόχρονα οι εργασίες δεν πρέπει να βιαστούν», δήλωσε ο Norlén.

Τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου), η Riksdag αναμένεται να ψηφίσει για το αν ο Ulf Kristersson θα πρέπει να προταθεί ως πρωθυπουργός.

«Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμη μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να επεξεργαστούμε, δήλωσε ο αρχηγός του Μετριοπαθούς Κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Kristersson δεν θέλησε να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά επέμεινε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα κρίσιμο ζήτημα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Επίσης, δεν θέλησε να πει ποια κόμματα θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το αίτημά του έγινε δεκτό με ανάμεικτα συναισθήματα στους μετριοπαθείς, σύμφωνα με την Aftonbladet. Παρά τη διαβεβαίωση του Kristersson και τα χειροκροτήματα από τα μέλη του κόμματος, υπάρχει μια αναδυόμενη ανησυχία στο εσωτερικό των Μετριοπαθών.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν έχουν απομείνει λεπτομέρειες, είναι εξαιρετικά σημαντικές λεπτομέρειες», δήλωσε πηγή από τους Μετριοπαθείς στην Aftonbladet.

Η εσωτερική κριτική φάνηκε να στρέφεται κατά του Kristersson και του χειρισμού από την ηγεσία του κόμματος της διαφωνίας κυρίως μεταξύ των Φιλελευθέρων και των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών που δεν θέλουν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν σε μια δεξιά κυβέρνηση.

«Η ηγεσία του κόμματος και ο Ulf ήταν λίγο αφελείς όσον αφορά το χρονικό διάστημα και τη δυσκολία του θέματος», δήλωσε η πηγή στην Aftonbladet.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Μετριοπαθών δεν αισθάνθηκε «κανένα άγχος» καθώς πρόκειται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του την Παρασκευή, επιμένοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στον κόσμο σήμερα απαιτεί τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Πηγή: euractiv.gr