Επίπληξη Μπορέλ στους απεσταλμένους διπλωμάτες για καθυστερήσεις


Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, οι αντιπροσωπείες της πρέπει να βρίσκονται σε 24ωρη εγρήγορση, αλλά συχνά είναι «πολύ αργές» στην υποβολή εκθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής διπλωμάτης του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στους απεσταλμένους της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν για την ετήσια συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ προειδοποίησε με ασυνήθιστα άμεσο τρόπο ότι οι αναφορές από τις διπλωματικές αποστολές της ΕΕ σε όλο τον κόσμο έρχονται μερικές φορές πολύ αργά και ότι οι αντιδράσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στα γεγονότα επί τόπου.

«Θέλω να αναφέρετε γρήγορα, σε πραγματικό χρόνο, τι συμβαίνει στις χώρες σας. Θέλω να ενημερώνομαι από εσάς. Όχι από τον Τύπο», δήλωσε ο Μπορέλ σε ασυνήθιστα ειλικρινή δημόσια σχόλια.

«Πρέπει να είστε σε 24ωρη ικανότητα αντίδρασης – αμέσως όταν συμβαίνει κάτι, να ενημερώνετε – δεν θέλω να συνεχίσω να διαβάζω στις εφημερίδες πράγματα που συνέβησαν κάπου χωρίς η αντιπροσωπεία μας να έχει πει τίποτα», είπε.

«Εξηγήστε τι συμβαίνει γρήγορα, αμέσως, ακόμη και αν δεν έχετε την πλήρη πληροφόρηση τις πρώτες ώρες. Δείξτε ότι είστε εκεί», προέτρεψε τους διπλωμάτες του.

Κάνοντας μια σύγκριση με την εργασία με ταχύτερους ρυθμούς στα εθνικά υπουργεία Εξωτερικών, ο Μπορέλ είπε στους απεσταλμένους ότι «θα πρέπει να είναι ο καλύτερα ενημερωμένος άνθρωπος στον κόσμο, έχοντας όλους εσάς σε όλο τον κόσμο».

Οι παρατηρητές έχουν επισημάνει εδώ και καιρό το πρόβλημα που κληρονομήθηκε από τη δομή της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (ΕΥΕΔ), η οποία δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια ως βραχίονας εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ και της οποίας τώρα ηγείται ο Μπορέλ, είναι η πρώτη διπλωματική υπηρεσία που δεν δημιουργήθηκε από ένα έθνος-κράτος.

«Συμπεριφερθείτε όπως θα συμπεριφερόσασταν αν ήσασταν πρεσβεία – στείλτε ένα τηλεγράφημα ή ένα mail, γρήγορα παρακαλώ», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

«Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα και να πάρουμε ρίσκα», είπε στους απεσταλμένους της ΕΕ.

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ θα πρέπει «να είναι έτοιμη να είναι τολμηρή».

«Σπάμε τα ταμπού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για να αγοράσουμε όπλα, κάτι που στην αρχή ισχυριζόταν ότι ήταν αδύνατο. Το «δεν το έχουμε ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν» δεν είναι συνταγή. Ίσως πρέπει να αρχίσετε να κάνετε πράγματα που δεν έχετε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Όταν διστάζουμε, θα το μετανιώσουμε».

Σε αυτό που εκλήφθηκε ως συγκαλυμμένη κριτική προς τον τρόπο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ τείνει ακόμη να «λειτουργεί σε σιλό».

«Κάθε πολιτική [τομέας] συνεχίζει να έχει τη δική της λογική και τον δικό της ρυθμό, είτε πρόκειται για το κλίμα, είτε για το εμπόριο, είτε για οτιδήποτε άλλο», προειδοποίησε. «Πρέπει να είμαστε πιο προληπτικοί, πιο αντιδραστικοί- πρέπει να κάνουμε μια σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των προβλημάτων».

Τα σχόλια του διπλωμάτη της ΕΕ έρχονται σε μια εποχή που αυξάνονται οι επικρίσεις για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και των διπλωματικών αποστολών της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί διπλωμάτες των αντιπροσωπειών της ΕΕ δήλωσαν στη EURACTIV ότι είναι επίσης απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο η έδρα στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζει τις αναφορές τους, χωρίς συχνά να λαμβάνει υπόψη την εμπειρογνωμοσύνη των χωρών.

«Έχει γίνει μοτίβο ότι όταν ένα περιφερειακό γραφείο εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική της ΕΕ, δεν λαμβάνει πάντα πλήρως υπόψη τα θέματα που έχουμε παράσχει», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV.

Οι εσωτερικές εντάσεις έρχονται καθώς η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ επανεξετάζει το πεδίο δράσης της στην παγκόσμια σκηνή, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φαινομενικά αντιμετωπίζοντας αυτή τη διαφορά, ο Μπορέλ δήλωσε ότι πέρα από τη θετική αντίληψη της Ένωσης για την ικανότητά του να θέτει πρότυπα, το λεγόμενο «φαινόμενο των Βρυξελλών», θα υπάρξει επίσης ένας αυξανόμενος ανταγωνισμός για το κατά πόσον ο υπόλοιπος κόσμος θα αγοράσει τον ευρωπαϊκό τρόπο.

«Πιστεύω ότι όλο και περισσότερο ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει την εκμετάλλευση του δικού μας μοντέλου (…) για πολιτιστικούς, ιστορικούς και οικονομικούς λόγους – δεν είναι πλέον αποδεκτό», δήλωσε.

«Υποτιμούμε τον ρόλο των συναισθημάτων και την επίμονη απήχηση των πολιτικών ταυτότητας», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Πρέπει να ακούμε περισσότερο- πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο σε κατάσταση ακρόασης της άλλης πλευράς, του υπόλοιπου κόσμου», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr