..

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ  την Κυριακή 14-1-2018, ώρα 10.30 π.μ. σας προσκαλούν στη διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Βαβουρανάκη με θέμα «Η διαχρονική ανθρώπινη παρουσία και δράση στο Πλάσι Μαραθώνος μέσα από την ανασκαφή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» , η οποία θα λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας.

Το Πλάσι Μαραθώνος ανασκάφηκε αρχικά από τον Ευθύμιο Μαστροκώστα και το Σπυρίδωνα Μαρινάτο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στη συνέχεια διενεργήθηκαν επιμέρους σωστικές ανασκαφές στην περιοχή. Η εικόνα που προέκυψε από τις παραπάνω εργασίες είναι ενός κέντρου που κατοικήθηκε από τα τέλη της νεολιθικής εποχής, δηλαδή στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ., έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Τα χαρακτηριστικότερα ευρήματα υπήρξαν το μέγαρο της μέσης εποχής του χαλκού (περίπου 2000-1700 π.Χ.) και ο αρχαϊκός περίβολος σε σχήμα «Π».

Από το 2014 έως σήμερα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επαναλαμβάνει τις ανασκαφικές εργασίες στη θέση, με αποτέλεσμα το σημαντικό εμπλουτισμό της εικόνας και την ερευνητική αναβάθμιση της σημασίας που έχει πλέον το Πλάσι. Στην παρούσα ανακοίνωση θα παρουσιασθούν τα σημαντικότερα ευρήματα της τελευταίας τετραετίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κάποια πρώτα στοιχεία για την πρώιμη εποχή του χαλκού ή 3η χιλιετία π.Χ., η αναθεώρηση της εικόνας για το μέγαρο και τον περιβάλλοντα χώρο του κατά τη μέση εποχή του χαλκού, ο αμέσως υστερότερος «Τάφος του Πολεμιστή» και η μετατροπή της θέσης σε νεκροταφείο, η σημασία του Τάφου του Πολεμιστή για τον αρχαϊκό περίβολο και οι πρώτες ενδείξεις χρήσης της θέσης μετά τους Περσικούς Πολέμους.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here