Επίθεση και απειλές από τον υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας προς τους δημοσιογράφους


Ο υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς υποσχέθηκε να «βγάλει από τη μέση» τους δημοσιογράφους που θεωρεί διεφθαρμένους. Προηγουμένως, είχε δηλώσει ότι «οι Σλοβάκοι δημοσιογράφοι μπορούν να αγοραστούν με 500 ευρώ».

Ο Μάτοβιτς εξέφρασε την άποψή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει τους δημοσιογράφους που μπορούν να διαφθαρούν για 500 ευρώ. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το να «βγάζεις από τη μέση» τους εκπροσώπους του Τύπου αποτελεί «δημόσια υπηρεσία».

Οι επιθέσεις του Μάτοβιτς κατά των δημοσιογράφων εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στην πρόσφατη ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο, όταν αντιμετώπισε την ψήφο δυσπιστίας, ο Μάτοβιτς αποκάλεσε τους δημοσιογράφους «προοδευτικούς φασίστες», λέγοντας ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ είχε δημοσιογράφους που δούλευαν γι’ αυτόν και «τον ακολουθούσαν τυφλά».

«Συνέκρινε την κριτική από τον Τύπο με τη φασιστική δικτατορία και παρομοίασε τον εαυτό του με τα θύματα του ολοκαυτώματος. Ο Χίτλερ δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους λόγω της καταγωγής και των πεποιθήσεών τους. Ο Μάτοβιτς δεν είναι θύμα ή άνθρωπος που κινδυνεύει η ζωή του. Είναι απλώς άλλος ένας πολιτικός που αποτυγχάνει να υπηρετήσει το κοινό και ψεύδεται», γράφουν οι συλλογικές απαντήσεις των αρχισυντακτών πολλών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η EURACTIV Σλοβακίας.

Σε μια από τις άλλες επιθέσεις στα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός έγραψε μια προσβλητική ανάρτηση στο Facebook, όπου επιτέθηκε προσωπικά στον Μάτους Κοστονλύ, τον αρχισυντάκτη του Denník N για ένα επικριτικό άρθρο γνώμης.

Ωστόσο, ο Μάτοβιτς συχνά αναφέρει τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Γιαν Κούσιακ ως παράδειγμα για τους άλλους.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης από διεθνείς ΜΚΟ. Την περασμένη εβδομάδα, επτά από αυτές, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, δημοσίευσαν δήλωση με την οποία καταδικάζουν τη ρητορική του Μάτοβιτς.

«Τα σχόλια αυτά ξεπέρασαν σαφώς τα όρια της νόμιμης κριτικής και αντιπροσώπευαν απαράδεκτες επιθέσεις κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας», αναφέρει η δήλωση.

Πηγή: euractiv.gr