Ενισχύονται οι φωνές που ζητούν έρευνα για τις σχέσεις φινλανδικού πολιτικού συστήματος και Ρωσίας


Οι απαιτήσεις για τη διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών σχετικά με τις σχέσεις που είχαν ορισμένοι επιφανείς Φινλανδοί πολιτικοί με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Την Κυριακή (9 Οκτωβρίου), η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Helsingin Sanomat δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο που επικεντρώθηκε στο lobbying της Gazprom για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας εργαζόταν μεταξύ άλλων ο Πάαβο Λιπόνεν, πρώην πρωθυπουργός (1995-2003) και μετέπειτα πρόεδρος του Κοινοβουλίου (2003-2007). Αφού αποσύρθηκε από την καθημερινή πολιτική, σύμφωνα με την Helsingin Sanomat, προσελήφθη στο μισθολόγιο της Gazprom από τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και έναν πρώην αξιωματικό της Στάζι, τον Ματίας Γουόρνινγκ.

Ένας άλλος πρώην πολιτικός που αναφέρεται συχνά και είναι κάπως αμαυρωμένος λόγω πολύ στενών δεσμών με το Κρεμλίνο είναι ο Έσκο Άχο, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1991 και 1995. Ο Άχο εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής Sberbank το 2016. Τόσο ο Λιπόνεν όσο και ο Άχο, η ηθική του οποίου αμφισβητείται τώρα, εργάζονταν για ρωσικές εταιρείες μέχρι φέτος.

Οι εκλογές απέχουν έξι μήνες και μπορεί κανείς να περιμένει να πλυθούν δημοσίως τα (βρώμικα) άπλυτα της φινλανδικής πολιτικής. Την πρώτη πέτρα πέταξε η πρόεδρος των Πρασίνων Μαρία Οχίσαλο. «Δύο πρώην πρωθυπουργοί της Φινλανδίας υπέγραψαν ως λομπίστες για εταιρείες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο. Η πρόσφατη ιστορία της οστπολιτίκ της Γερμανίας και της Φινλανδίας πρέπει να εξεταστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία εκείνη την εποχή», έγραψε στο Twitter η Οχίσαλο.

Πηγή: euractiv.gr