Εκλογική επιτυχία και ανάσα για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς στη Βόρεια Σαξονία


Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήρθαν πρώτοι στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στη Βόρεια Σαξονία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η νίκη φέρνει μια ευπρόσδεκτη ώθηση για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το κόμμα του οποίου αντιμετώπιζε πτώση των ποσοστών αποδοχής τους τελευταίους μήνες.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και εν ενεργεία βουλευτής Στέφαν Βάιλ, που θεωρείται πιστός σύντροφος του Σολτς, νίκησε τον υποψήφιο που κατέβασε το συντηρητικό CDU, το κορυφαίο κόμμα της αντιπολίτευσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (33,5%) των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ του SPD, ενώ το CDU έφτασε το 27,5% με τους Πράσινους να έρχονται τρίτοι.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να συνάψουν συνασπισμό με τους Πράσινους, οι οποίοι συμμετέχουν επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, το φιλελεύθερο FDP, το τρίτο κόμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σημείωσε κατακόρυφη πτώση και κινδυνεύει να μην περάσει το όριο του 5% για να μπει καν στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Το κόμμα είχε ήδη υποστεί απώλειες κατά τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε ομοσπονδιακό επίπεδο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία, αντί να υποκινούνται αυστηρά από την περιφερειακή πολιτική και τους υποψηφίους, θεωρούνται συχνά ως μέτρο σύγκρισης για την άποψη του κοινού σχετικά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε αυτό το πνεύμα, η νίκη του Βάιλ ερμηνεύτηκε ευρέως από τους αναλυτές ως ευπρόσδεκτη και ούριος άνεμος για τον Σολτς και την κυβερνητική του γραμμή – ιδίως αφού στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν ομοσπονδιακά ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους διαβίωσης – ζητήματα πολιτικής για τα οποία η κυβέρνηση έχει συχνά δεχθεί πυρά τον τελευταίο καιρό, πιο πρόσφατα μετά την ανακοίνωση ενός πακέτου βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr