..

Δελτίο Τύπου από τον αναφέροντα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδιγενόπουλο λάβαμε πριν από λίγο,σύμφωνα με το οποίο και βάσει επιστολής που έλαβε ο κ. Παπαδιγενόπουλος από την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikström,η επιτροπή μετά την τελευταία συνεδρίαση στις 21/3/18 για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού,φαίνεται να έλαβε πολύ σοβαρά τα στοιχεία που παραδόθηκαν από τους εκπροσώπους μας και από τον Δήμαρχο,οπότε και εμφανίζετε ιδιαίτερα ανήσυχη με την μη συμμόρφωση της Περιφέρειας με τις οδηγίες τις οποίες έχει δώσει.
Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι παραμένει και πάλι ανοικτή η υπόθεση ,προτρέπει σε εκ νέου διαβούλευση με τους πολίτες ενώ ανοίγει και τον δρόμο για προσφυγή στα δικαστήρια(τα ευρωπαϊκά πλέον)κατά του έργου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδιγενόπουλος αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
• Ανησυχεί η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη συμμόρφωσης του ΧΥΤΑ Γραμματικού με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ
• «Ανοικτή» παραμένει η Αναφορά για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού
• Ανάγκη για δημόσια διαβούλευση και νέες μελέτες
• Οι πολίτες μπορούν εκ νέου να προσφύγουν στα δικαστήρια
Ανησυχία για την έλλειψη συμμόρφωσης του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikström, σε επιστολή της προς τον αναφέροντα κ. Κωνσταντίνο Παπαδιγενόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί 2.250 δημότες του Δήμου Μαραθώνα.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της (27.04.2018), η κ. Wikström αναφέρεται στις αποφάσεις της συνεδρίασης της 21.3.2018, τονίζοντας ότι αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά, και να ζητηθεί η ενημερωμένη γνώμη της Κομισιόν σχετικά με νέα έγγραφα και ζητήματα, όπως η μελέτη του ΙΓΜΕ, ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Νοτίου Ευβοϊκού ως NATURA 2000, κά.
Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, ανακοινώνει ότι απέστειλε επιστολές προς την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Μαραθώνα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στις οποίες τονίζει, αφενός «την ανησυχία της Επιτροπής Αναφορών για την έλλειψη συμμόρφωσης προς την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αφετέρου, επισημαίνει την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση και νέες μελέτες, που θα συσχετίζουν την ύπαρξη ΧΥΤΑ σε γειτνιάζουσα περιοχή NATURA 2000.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει η 3562/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε ως νόμιμες τις διοικητικές πράξεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών επισημαίνει «τη δυνατότητα των αναφερόντων να απευθυνθούν εκ νέου «στα δικαστήρια, για το ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού».

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here