ΔΗΘΕΜΑ: Ερωτήματα για την νομική υπόσταση των παραστάσεων για τους πυρόπληκτους.

0
3390
..

Συχνά είναι καλό, αλλά και χρήσιμο να δηλώσεις άγνοια και να προσπαθείς να πληροφορηθείς από τους αρμόδιους. Αυτό φαίνεται να είναι το πρόβλημα για το ΔΗΘΕΜΑ (Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα), μιας και μάλλον η άγνοια οδήγησε σε νομικά κωλύματα σε μια προσπάθεια στήριξης. Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα έχει δώσει μια σειρά παραστάσεων και τα έσοδα θα δοθούν για την στήριξη πυρόπληκτων. Ωστόσο, υπάρχουν νομικά προβλήματα, τα οποία ελπίζουμε να οφείλονται είτε σε αμέλεια είτε σε άγνοια.
Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου εντοπίσαμε νομικά κωλύματα τα οποία θα βασανίσουν το ΔΗΘΕΜΑ. Αρχικά, κανένα Νομικό Πρόσωπο Επιδοτούμενο από τον Δήμο δεν μπορεί να ανοίξει λογαριασμό σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα , χωρίς πρώτα να έρθει σε συνεννόηση και να λάβει έγκριση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου . Ωστόσο, οι ιθύνοντες του Δημοτικού Θεάτρου προέβησαν στην παραπάνω ενέργεια, χωρίς πρώτα να έχουν συνεννοηθεί και να εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένας λογαριασμός Viva Wallet (ο οποίος και αυτός είναι επίσημος λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος). Μάλιστα, μεγάλη μερίδα ατόμων συνδράμει καταθέτοντας λεφτά σε αυτό το λογαριασμό, χωρίς να έχει σκοπό να παρακολουθήσει τις παραστάσεις, μόνο και μόνο για να βοηθήσει τους πληγέντες.
Στην συνέχεια, ένα ακόμα πρόβλημα είναι πως βάση της νομοθεσίας, κανένα επιδοτούμενο Νομικό Πρόσωπο δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες συναλλαγής, με τέτοιο τρόπο. Δηλαδή, το ΔΗΘΕΜΑ δεν μπορεί να αποδώσει κάποιο χρηματικό ποσό πουθενά αλλού παρά μόνο στον ερανικό λογαριασμό του Δήμου. Έτσι, δημιουργεί μεγάλη εντύπωση το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΔΗΘΕΜΑ, σύμφωνα με το οποίο ,λήφθηκε απόφαση ,τα χρήματα που συγκεντρώνονται στον συγκεκριμένο λογαριασμό να αποδοθούν απευθείας σε οικογένεια ή οικογένειες πληγέντων.
Γενικότερα μέσα από την ανάγνωση του Δελτίου φανερώνονται τα προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα και ελπίζουμε να οφείλεται σε άγνοια των ιθυνόντων καθώς και ότι θα λειτουργήσουν με τον τρόπο που ο νόμος ορίζει, ώστε τα χρήματα να αποδοθούν στους πυρόπληκτους. Γιατί δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που ένας φιλανθρωπικός σκοπός μπαίνει μπροστά από διάφορες εκδηλώσεις και στο τέλος το χρηματικό ποσό δεν καταλήγει στους αναφερόμενους αποδέκτες.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ.
Δελτίο Τύπου

Μετά από ένα γεμάτο τριήμερο, με παραστάσεις των ομάδων των ενηλίκων του Θεάτρου μας, οι συντελεστές των ομάδων, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Πρόεδρος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που συνέβαλε σ αυτήν την πρωτοβουλία, με όποιον τρόπο. Ήταν για όλους μας μια δράση γεμάτη αγάπη, συγκίνηση αλλά και εμπειρία, κυρίως γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε σε πολύ λίγο διάστημα, μια εκδήλωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας, μέσα από το ίδιο το θέατρο και την ψυχαγωγία, αυτό δηλαδή που μαθαίνει ο ηθοποιός, «να ποιεί ήθος». Οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνόησαν, πράγμα που δεν μας επέτρεψε να έχουμε την αναμενόμενη προσέλευση, όμως πολλοί άνθρωποι μας τίμησαν με την παρουσία τους, και κάποιοι άλλοι επέλεξαν την αγορά εισιτηρίων για την ενίσχυση της δράσης του ΔΗΘΕΜΑ.
Εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος αποφασίσαμε να αφήσουμε ανοιχτό λογαριασμό και να συνεχίσει όποιος επιθυμεί να προσφέρει. Οι παραστάσεις ήταν η αφορμή για να κάνουμε πράξη την συνεισφορά.
Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω δεδομένα, το αποτέλεσμα του απολογισμού μας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό αφήνοντάς μας θετικά και αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον και την επόμενη μέρα. Κατόπιν νέας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, τα έσοδα των εισιτηρίων θα διατεθούν απευθείας σε οικογένεια ή οικογένειες που έχουν ανάγκη, εφόσον συλλέξουμε δεδομένα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, με βάσει τη καταγραφή προτεραιοτήτων και αναγκών, η οποία γίνεται και ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.
Τα στοιχεία που θα δοθούν από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, θα παραμείνουν απολύτως εμπιστευτικά, διαχειρίζοντάς τα με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος μας, δηλαδή να συμβάλλουμε οικονομικά στον αγώνα των συνανθρώπων μας και να επανέλθει σύντομα η ζωή τους σε μία κανονικότητα.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here