..

Απαντώντας στους συκοφάντες μας για το ΧΥΤΑ Γραμματικού

Επαναλαμβάνουμε τη θέση που η Δύναμη Πολιτών έχει ομόφωνα διατυπώσει σε ολομέλειά της από 15-05-15  και την οποία επανειλημμένα ακόμη και πρόσφατα έχει εκφράσει.

Η θέση αυτή απλά και σταράτα λέει για το ΧΥΤΑ Γραμματικού :

 

«Οι   αιτίες ακαταλληλότητας του έργου παραμένουν και το έργο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καμία εναπόθεση είτε σύμμεικτου απορρίμματος είτε υπολείμματος.

Να ερευνηθούν από αξιόπιστους τεχνικοεπιστημονικούς φορείς και νομικούς τα στοιχεία του έργου όπως είχε ζητήσει η επιτροπή αναφορών με τη διενέργεια γεωτρήσεων.

Να υπάρξει  άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και ανοικτή διαβούλευση της Περιφέρειας με τους κατοίκους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

 

Με τη σειρά μας ρωτάμε, γιατί δεν προχωράει το Τοπικό Σχέδιο των Απορριμμάτων του Δήμου μας;

(Διαλογή στην Πηγή των ανακυκλώσιμων, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση κλπ κλπ).

 Για όποιον αμφιβάλει για τη θέση της Δύναμης Πολιτών ας ανατρέξει στοFB μας για να δει τις σχετικές ενέργειές μας.

 

Μαραθώνας 30-11-2017

Το Συντονιστικό της Δύναμης Πολιτών

 

Περιγραφή δράσεων Δύναμης Πολιτών για ΧΥΤ Γραμμαικού

Η Δύναμη Πολιτών σε ολομέλειά στις 15-05-15  αποφάσισε ομόφωνα για το ΧΥΤΑ Γραμματικού:

Οι   αιτίες ακαταλληλότητας του έργου παραμένουν και το έργο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καμία εναπόθεση είτε σύμμεικτου απορρίμματος είτε υπολείμματος.

 να ερευνηθούν από αξιόπιστους τεχνικοεπιστημονικούς φορείς και νομικούς τα στοιχεία του έργου όπως είχε ζητήσει η επιτροπή αναφορών με τη διενέργεια γεωτρήσεων. Να υπάρξει  άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και ανοικτή διαβούλευση της Περιφέρειας με τους κατοίκους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15-12-2015 ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Φώτης Δεληβοριάς ρώτησε το Δήμαρχο πώς θα ικανοποιήσει το αίτημα της σύσκεψης του Γραμματικού που είχε γίνει στις 27/11/2015  για μαζική συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη. Στόχο θα είχε  με μπροστάρη το Δήμαρχο να προβληθεί δυναμικά στα ΜΜΕ η πάνδημη αντίθεσή μας στο μεγάλο πρόβλημα του ΧΥΤΑ. .

Ο Δήμαρχος δεν απάντησε και το ανέθεσε στη δημοτική σύμβουλο Σταυρούλα Δρακοπούλου που απλά ανακοίνωσε την  κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το Δήμο.

Αντί αυτού στις 8-8-16 κατατέθηκε απλό εξώδικο από ιδιώτες προς τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων. Πουθενά ο Δήμος που θα προσέδιδε την ανάλογη βαρύτητα στην έστω και περιορισμένη αυτή νομική πράξη.

Αγνοήθηκε παντελώς το αίτημα της σύσκεψης του Γραμματικού αφού ο Δήμαρχος είχε αρνηθεί να ηγηθεί μιας τέτοιας δημόσιας συγκέντρωσης.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ξαναέφερε το θέμα στις 26-1-2016 ( αριθμ. πρωτ. 1749) με έγγραφο προς το Δήμαρχο τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα

ζητούσαμε:

… να θέσουν την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ προ των θεσμικών ευθυνών τους.

…να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ενέργειες νομικού και οικονομοτεχνικού ελέγχου σε επίπεδο γεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών, , καθώς και της τεχνικής αρτιότητας του έργου, απαιτώντας οι έλεγχοι αυτοί και οι απαιτούμενες μελέτες να γίνουν από ανεξάρτητους και κοινά αποδεκτούς φορείς.

Στις 16-2-2016 απευθύναμε νέο έγγραφο για ΑΜΕΣΗ δράση για το έργο της ΟΕΔΑ Γραμματικού Προς το Δήμαρχο κλπ.

 

Αναφέραμε ότι το Γραμματικό εμφανίζεται στο νέο ΠΕΣΔΑ παρά την ύπαρξη των περιβαλλοντικών υδρο-γεωλογικών, νομικών και οικονομοτεχνικών προβλημάτων που καθιστούν το έργο ακατάλληλο για οποιαδήποτε εναπόθεση.

Δηλώσαμε ότι ο ιστορικός Δήμος Μαραθώνα, διά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλει να πρωτοστατήσει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

1. Να απαιτήσει την ΑΜΕΣΗ εξέταση του έργου από αξιόπιστους κοινής αποδοχής ειδικούς όπως απαιτούν η Επιτροπή Αναφορών και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Υποχρέωση που βαρύνει την Περιφέρεια.

2. Να ακουστεί η αγωνία μας και η αντίδρασή μας στο πανελλήνιο.

 

Στις7-4-2016 νέο έγγραφο μας Προς το Δήμαρχο:

 

Προτείναμε και πάλι , ο Δήμος μας να απαιτήσει από την Περιφέρεια την ΑΜΕΣΗ εξέταση του έργου από αξιόπιστους κοινής αποδοχής ειδικούς όπως απαιτούν η Επιτροπή Αναφορών και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Η υποχρέωση να βαρύνει την Περιφέρεια.

Και ζητήσαμε να δεχτεί άμεσα αντιπροσωπεία της παράταξής μας προκειμένου να του εκθέσει το ζήτημα.

Η συνάντηση ποτέ δεν ορίστηκε

Στις 14-4-2016 με έγγραφο  Προς Περιφέρειαρχη Αττικής 75153/18-4-16 στη Γεν.Δνση Αναπτ.Προγραμσμού  Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα 3672/19-4-16

και ΕΔΣΝΑ

Αφορμή η απάντηση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (Ε-000031/2016) της 1ης Μαρτίου 2016 που ανάφερε:

 

· Εξακολουθεί να εξετάζει αν η χρηματοδότηση του έργου στο Γραμματικό από το Ταμείο Συνοχής είναι σύννομη και κανονική και ότι η τελική αξιολόγησή θα γίνει με την ολοκλήρωση του. Τότε θα κριθούν η λειτουργικότητα και η συμμόρφωσή του με τη κοινοτική νομοθεσία.

· Αποδέχεται την απόφαση του ΣτΕ, ότι δεν υπάρχουν ρέματα στη περιοχή και ότι οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να συνεχιστούν καθώς σήμερα δεν διαπιστώνεται παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 

Ενημερώσαμε ότι στο παρελθόν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου είχαν επισημάνει ότι:

· Δεν έγινε επιτόπια έρευνα των «γεωλογικών-υδρογεωλογικών» χαρακτηριστικών της περιοχής.

· Δεν ελήφθη δεόντως υπόψη ο φρεατικός υδροφόρος ορίζοντας.

· Δεν τέθηκε το ζήτημα προστασίας των υδάτινων ρευμάτων που διέρχονται από την περιοχή.

· Απαιτείτο να διανοιχτούν γεωτρήσεις για αναλυτικές γεωλογικές αναλύσεις και προσεκτική αξιολόγηση όλων των πιθανών πηγών ρύπανσης των υδάτων.

 

Ακόμη επισημάναμε ότιη Περιφέρεια Αττικής στις  17/04/2015 στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, δεσμεύτηκε για τη μη λειτουργία ΧΥΤΑ, την προστασία του περιβάλλοντος με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο και την οριστική εξάλειψη των κινδύνων  γι’ αυτό, εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Απαιτήσαμε  ΑΜΕΣΑ Να διερευνηθεί από αξιόπιστους κοινής αποδοχής ειδικούς η προστασία του περιβάλλοντος, από τη λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού, , όπως απαιτούν η Επιτροπή Αναφορών και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Υποχρέωση αυτή να βαρύνει την Περιφέρεια.

Στις 19-10-2016 στην  Ε Γ του ΕΔΣΝΑ παραβρέθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών Φώτη Δεληβοριάς που έθεσε το θέμα ελέγχου του έργου όπως απαιτούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπ. Κοινοβουλίου και απέσπασε την προφορική αποδοχή του αιτήματος της προεδρεύουσας Αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτης Μπιζά.

Όμως την υλοποίηση του ελέγχου πρέπει ο Δήμος να την εξασφαλίσει.

 

Επιβάλλεται ο Δήμος να απαιτήσει τον έλεγχο του έργου όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο έλεγχος που το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναθέσει στη Δασολογική Σχολή Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος με αξιολόγηση των γεωλογικών υδρογεωλογικών και σεισμολογικών στοιχείων του έργου Να συμπεριλάβει γεωτρήσεις που δυο φορές απαγορεύτηκαν  να γίνουν και να εκτιμηθεί η τεχνική αρτιότητα του έργου καθώς και οι προσβάσεις (Β,Ν και ιδιαίτερα δια μέσου των οικισμών)

 

7-9-17 Δημοσίευση στο fb:

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστή στις αρχές της ενάντια στην λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α ή Χ.Υ.Τ.Υ ή με όποια άλλη ονομασία του δώσουν θα είναι παρούσα στην εκδήλωση της 8ης Σεπτέμβρη στο λιμανάκι Ν. Μάκρη.

Την οργάνωνε ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βαρνάβα και ανακοίνωσαν την παρουσία τους ο Φ. Δεληβοριάς και η Ελισάβετ Δελαγραμμάτικα.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here