Πεντανόστιμη συνταγή με βίδες, τόνο και αντσούγιες, τα οποία δένουν υπέροχα με μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, εύκολη και διαφορετική μακαρονάδα που θα λατρέψετε.

Υλικά

  • 500 γρ. βίδες
  • 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (μπορούμε για ευκολία να κόψουμε τις ντομάτες στα 4, να τις βάλουμε στον πολυκόφτη και να ανοιγοκλείσουμε το διακόπτη 6 – 7 φορές για να ψιλοκοπούν χωρίς να διαλυθούν)
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, που θα βάλουμε ωμό στο τέλος
  •  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
  •  1 κονσέρβα (100 γρ.) τόνου, στραγγισμένη
  •  5 φιλέτα αντσούγιας, στραγγισμένα, ψιλοκομμένα
  •  1 κοφτή κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι ή θρούμπι ή ρίγανη
  •  τριμμένα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βίδες με σάλτσα ντομάτας τόνο και αντσούγιες, βράζουμε τις βίδες 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι γράφει η συσκευασία, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα (εκτός φωτιάς).
  2. Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι (1/3 φλιτζ. τσαγιού) για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα 1 – 3, στο 6 για κλίμακα 1 – 9), ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  4. Οταν αρχίσει να δένει η σάλτσα (θέλει 8 – 9 λεπτά), προσθέτουμε τον τόνο, τις αντσούγιες και το θυμάρι (ή τη ρίγανη ή το θρούμπι), μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  5. Περιχύνουμε τις βίδες με τη σάλτσα, επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. 
Πηγή: skai.gr