Βέτο σε νέο κοινό χρέος της ΕΕ από την Φινλανδία


Η Φινλανδία, η οποία τάσσεται υπέρ του σεβασμού των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του συντονισμού της ΕΕ, αντιτίθεται στο νέο κοινό χρέος της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Tytti Tuppurainen.

Σύμφωνα με την Tuppurainen, μια ασυντόνιστη εθνική στήριξη των επιχειρήσεων θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να διαλύσει την εσωτερική αγορά, οι συνέπειες της οποίας θα ήταν «καταστροφή» για μια μικρή οικονομία όπως η Φινλανδία. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών, αλλά τα μέτρα αυτά -ακόμη και τα έκτακτα- θα πρέπει να είναι συντονισμένα και προσεκτικά μελετημένα.

Η υπουργός έθεσε επίσης τη Φινλανδία σε έντονη αντίθεση με τα σχέδια για την έναρξη ενός νέου κοινού χρέους της ΕΕ που περιγράφονται στην εφημερίδα Corriere della Sera από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton. Αντίθετα, η Tuppurainen φάνηκε να έχει θετική στάση απέναντι στη χρήση των κεφαλαίων ανάκτησης του Covid και για άλλους σκοπούς.

Όσον αφορά τη χρήση του πρόσφατου γερμανικού χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Φινλανδία, όπως και πολλά άλλα κράτη μέλη, αμφιταλαντεύεται. Η δαπάνη των χρημάτων σε ενεργειακές επενδύσεις για τη διακοπή των δεσμών με τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου ή για τη βοήθεια των νοικοκυριών, θα ήταν κάτι αρκετά «αποδεκτό», δήλωσε η Tytti Tuppurainen.

 

Πηγή: euractiv.gr