Από μια κλωστή κρέμεται η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας


Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας έμεινε προσκολλημένη στην εξουσία μετά την αποχώρηση του σκληροπυρηνικού κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας Μαζί για την Καταλονία (JxCat) από τον συνασπισμό.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη την Παρασκευή (7 Οκτωβρίου) αφού το 55,73% των μελών του JxCat ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την κυβέρνηση, άφησε τον περιφερειακό πρόεδρο, τον ηγέτη της Ρεπουμπλικανικής Καταλανικής Αριστεράς (ERC) Pere Aragonès, να αναζητήσει υποστήριξη αλλού στο τοπικό κοινοβούλιο, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η επικεφαλής της JxCat Laura Borràs δήλωσε: «Η Junts κερδίζει, ο Pere Aragonès χάνει».

Το ERC μένει πλέον με μια κυβέρνηση 33 εδρών στο 135μελές σώμα, καθώς οι 32 νομοθέτες του JxCat μετακινούνται στην αντιπολίτευση.

Το κοινό μεγαλύτερο κόμμα της αίθουσας με 33 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας, περιφερειακό παράρτημα του εθνικού κόμματος υπό τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez (PSOE/S&D), έχει ήδη εκφράσει την προθυμία του να συνεργαστεί με τον Aragonès για την ψήφιση του περιφερειακού προϋπολογισμού.

Συλλογικά, το υπέρ της ανεξαρτησίας ERC και το JxCat πήραν πάνω από το 50% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου έτους, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σχετικά με την πορεία προς την απόσχιση από την Ισπανία.

Οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο, όταν το ERC συνέβαλε στην απομάκρυνση του Borràs από τη θέση του κοινοβουλευτικού προέδρου.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν το JxCat απείλησε με ψήφο εμπιστοσύνης κατά του Aragonès. Ο περιφερειακός πρόεδρος απάντησε αποπέμποντας τον αντιπρόεδρο Jordi Puigneró, μέλος του JxCat.

Το JxCat υποστηρίζει μια πιο άμεση και συγκρουσιακή προσέγγιση για την ανεξαρτησία, ενώ το ERC κλίνει περισσότερο προς το διάλογο με τις ισπανικές αρχές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα, ο Sánchez ζήτησε την Παρασκευή (7 Οκτωβρίου) σταθερότητα στην καταλανική κυβέρνηση.

Ο Sánchez έχει ταχθεί υπέρ μιας διπλωματικής προσέγγισης του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, σε μια αξιοσημείωτη απομάκρυνση από τον προκάτοχό του, τον συντηρητικό Mariano Rajoy (PP/EPP), η κυβέρνηση του οποίου διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και επέβαλε άμεση διακυβέρνηση στην περιοχή μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 2017.

Υπό τον Sanchez, η ισπανική κυβέρνηση έδωσε χάρη σε εννέα Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές που φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στα δημοψηφίσματα και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο πρώην ηγέτης της JxCat και πρώην πρόεδρος της περιφέρειας, Carles Puigdemont, παραμένει εξόριστος στο Βέλγιο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2017.

Πηγή: euractiv.gr