Απορρίπτει τις απαιτήσεις της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ η Σερβία


Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, δεν θα εγκαταλείψει τους εθνοτικούς συγγενείς της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν, αντιδρώντας στην τελευταία έκθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, αναφέρει ότι η Σερβία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης και να εντείνει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, ο Βούλιν σημείωσε, όχι χωρίς ειρωνεία, ότι η ολοκληρωμένη έκθεση για τη χώρα θα μπορούσε να συνοψιστεί σε λίγες προτάσεις, ότι η Σερβία καλείται ρητά να ικανοποιήσει αυτά τα τρία αιτήματα.

«Αλλά δεν θα αναγνωρίσουμε το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο, δεν θα εγκαταλείψουμε τη Σερβική Δημοκρατία (σ.σ. τη σερβική οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία», είπε, σύμφωνα με την Danas.

«Δεν θα το κάνουμε, όσο μας καθοδηγεί ο τελευταίος ελεύθερος ηγέτης στην Ευρώπη, ο πρόεδρος όλων των Σέρβων, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Βούτσιτς έκανε πιο μετρημένα σχόλια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρέσβη της ΕΕ Εμανουέλ Ζοφρ, λέγοντας ότι η πίεση της ΕΕ προς τη Σερβία «θα συνεχίσει να είναι αμφιταλαντευόμενη, τη μια φορά θα είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την άλλη φορά θα είναι το Κοσσυφοπέδιο».

«Αλλά το καθήκον μας είναι να είμαστε ισχυροί και προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ευρωπαϊκή μας πορεία, ίσως μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι, ίσως όχι», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας.

Πηγή: euractiv.gr