ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Μαραθώνιες συσκέψεις του Ηλία Ψινάκη με επιτροπές κατοίκων των πληγέντων περιοχών.

0
18962
..

Ικανοποίηση των εκπροσώπων του Ματιού , από τις ενέργειες του Ψινάκη.

 
Σήμερα Σαββάτο 11 Αυγούστου 2018 στις 13:00 ο Ηλίας Ψινάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του δωδεκαμελή επιτροπή εκπροσώπων των πληγέντων κατοίκων από την περιοχή του Ματιού.
Οι ίδιοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο για να ενημερωθούν για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής μετά την πύρινη λαίλαπα που άφησε πίσω της εκτός από νεκρούς, καμένες περιουσίες που όλοι αναρωτιούνται για την μέριμνα που υπάρχει ώστε όλοι να ξανά σταθούν στα πόδια τους.
Η συζήτηση κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες ,με τον Ηλία Ψινάκη και τους τρεις ήρωες ,για τον τόπο μας, αντιδημάρχους Γιώργο Νησιώτη, Βάϊο Θανασιά και Γιάννη Ζαγάρη (Ήρωες γιατί όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν τους πολίτες την δύσκολη στιγμή και είναι οι μόνοι που τήρησαν τον όρκο τους,αλλά ανέλαβαν και όλα τα βάρη του Δήμου δουλεύοντας ακατάπαυστα με το αποτέλεσμα να είναι ήδη ορατό ) και την Γενική Γραμματέα του δήμου κ. Μικελοπούλου ,να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις τους όπως και να δέχονται όλες τις παρατηρήσεις της επιτροπής που σκοπό είχαν να βοηθήσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής .Ο Δήμαρχος ,ζήτησε από όλους να κρατηθούν πρακτικά της συνάντησης ,ηχογραφώντας την συζήτηση ,γιατί όπως είπε τα γραπτά μένουν και μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί τι ειπώθηκε και τι πραγματοποιήθηκε.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν την συνάντηση με τον Δήμαρχο προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να προτείνουν λύσεις για τα εξής θέματα:
-Έλεγχος της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Ο Ηλίας Ψινάκης ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μετρήσεις και από το Υπουργείο, από πανεπιστήμια και το κέντρο ερευνών «Δημόκριτος», με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι πολύ αισιόδοξα αφού δεν διαφαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, ενώ σε με μερικές μέρες θα παραδοθούν και εγγράφως τα επίσημα αποτελέσματα στον Δήμο.
-Ανάμεσα στους εκπροσώπους της επιτροπής, άνθρωποι που έχουν γνώση για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τον καμένο αμίαντο από τις στέγες αλλά και τον μόλυβδο από τα καμένα οχήματα, συζήτησαν με την δημοτική αρχή πιθανές λύσεις για την αποφυγή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Ο Βάϊος Θανασιάς αντιδήμαρχος καθαριότητας, ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει ήδη βρεθεί εταιρεία που ειδικεύεται στην απομάκρυνση και ανακύκλωση υλικών αμιάντου , ωστόσο συνέστησε στους κατοίκους να μην εκτελούν μόνοι τους εργασίες απομάκρυνσης αμιάντου. Στο θέμα απομάκρυνσης των υπολειμμάτων του μόλυβδου που άφησαν τα καμένα αυτοκίνητα, μετά από πρόταση της επιτροπής αποφασίστηκε η εκτέλεση συνεχόμενων καθαρισμών των οδών με νερό ώστε να απομακρυνθεί και αυτός ο κίνδυνος.
-Μεγάλη αγωνία έδειξε η επιτροπή και για την εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και πάλι ο Δήμαρχος τους καθησύχασε ενημερώνοντας τους ότι με την βοήθεια της ΜΟΜΚΑ, αλλά και της περιφέρειας έχουν ήδη καθαριστεί όλα τα ρέματα της περιοχής. Με τη ευκαιρία ενημέρωσε τους κατοίκους ότι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Μαραθώνα είχαν ούτως η άλλος ολοκληρωθεί πριν την φονική φωτιά και πρόκειται να δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο. Έργα τα οποία θα θωρακίσουν για πάντα τον Δήμο μας από πλημμυρικά φαινόμενα και τα οποία απο την αρχή της θητείας του έχει ξεκινήσει την υλοποίησή τους μαζί με τα αντιδιαβρωτικά της ακτογραμμής και την μαρίνα ,τότε που οι δικοί του Αντιδήμαρχοι τον παρότρυναν να μην ασχοληθεί με αυτά αλλά να φτιάξει καμιά πλατεία για να …βλέπει ο κόσμος..
-Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο ναι μεν προϋπήρχε αλλά μετά την φωτιά επιδεινώθηκε είναι αυτό της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου κατά μήκος του χωματόδρομου στην παραλία του Ματιού, εκεί το έδαφος έχασε κάθε ίχνος συγκράτησης που του παρείχαν οι ρίζες από τα δέντρα και τους θάμνους αφού κάηκαν ολοσχερώς. Η ενημέρωση από τον Δήμαρχο είναι ότι πέρα από τις μελέτες για την ακτογραμμή σε όλο το Δήμο που ο ίδιος προχωρά σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσιών Έργων, αντιμετωπίζει σαν Δήμος μεγάλο πρόβλημα σε τοπικές επεμβάσεις ανάπλασης αφού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην οποία ανήκει ο Αιγιαλός όχι μόνο δεν το επιτρέπει αλλά επιβάλλει και πρόστιμα στον Δήμο μέσω της πολεοδομίας . Βέβαια μετά την κατάσταση έκτακτου ανάγκης που έχει περιέλθει ο Δήμος μας, ο ίδιος θα εντείνει τις πιέσεις του προς όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα.
-Επόμενο αίτημα της επιτροπής ήταν αυτό της απομάκρυνσης των μπαζών από ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Βάϊο Θανασιά και τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Γιώργο Νησιώτη, ο δήμος έχει μεριμνήσει για την απομάκρυνση τους και αναμένεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η υπόδειξη και η αδειοδότηση κατάλληλου χώρου για την εναπόθεση τους . Οι αντιδήμαρχοι ενημέρωσαν την επιτροπή ότι, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την υλοποίηση τριών ρευμάτων ανακύκλωσης, μία για τα μπάζα, μια για τις ηλεκτρικές συσκευές και μια για τα καμένα δέντρα. Αυτή την στιγμή η αποκομιδή των καμένων συσκευών λειτουργεί με χώρο που διατέθηκε στην περιοχή και οι κάτοικοι μπορούν να τις πηγαίνουν μόνοι τους, ενώ εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από φορτηγό που τις συλλέγει από σπίτι σε σπίτι. Για τα καμένα δέντρα έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση και η απομάκρυνση τους από συνεργεία και ιδιώτες και η μεταφορά τους σε χώρο στην πρώτη είσοδο του Βουτζά όπου υπάρχει θρυμματιστής προκειμένου αυτά να καταστούν φυσικό (λίπασμα) που θα τοποθετηθεί σε καμένους ορεινούς όγκους, με σκοπό την αναβίωση τους.
-Ο δήμος Μαραθώνα έχει προμηθευτεί 155 κάδους για να τοποθετηθούν στην θέση των καμένων, ενώ ό αντιδήμαρχος καθημερινότητας κάλεσε την επιτροπή να ενημερώσει την υπηρεσία και για άλλες θέσεις στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν.
– Παράλληλα προχωρά και η τοποθέτηση μεταλλικών κάδων, για την αποκομιδή άλλων υλικών (βαρέων ή επικινδύνων για την υγεία).
-Η επιτροπή των κατοίκων έθιξε επίσης το θέμα αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης αφού σε πολλές οικίες έχουν καταστραφεί τα ρολόγια καθώς και ο χώρος τοποθέτησης τους (πίλερ) με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση για την επανατοποθέτηση τους . Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να έχει επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να τον ενημερώσει και να του ζητήσει την άμεση λύση του προβλήματος αφού η ΔΕΔΔΗΕ δεν εκτελεί αυτές τις εργασίες.
– Στην πληγείσα περιοχή έντονη είναι και η έλλειψη δημόσιου φωτισμού και έμμεση ανάγκη τοποθέτησης νέων φωτιστικών. Σύμφωνα με τον Γιώργο Νησιώτη έχουν είδη παραλειφθεί τα πρώτα 100 φωτιστικά και έχουν παραδοθεί είδη στον εργολάβο της ΔΕΔΗΕ για την τοποθέτηση τους ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα παραλειφθούν ακόμη 400 και αναμένονται μέσω δωρεάς 500 ακόμη.
– Η συζήτηση συνεχίστηκε με θέμα την αστυνόμευση της περιοχής , με την επιτροπή να εκφράζει την ικανοποίηση της προς τον Ηλία Ψινάκη για την συνεχή παρουσία αστυνομικών καθώς έχουν αποτρέψει πολλές περιπτώσεις κακόβουλων ενεργειών. Ο δήμαρχος είχε ζητήσει από τον τέως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κύριο Τόσκα, την ενίσχυση της αστυνόμευσης της περιοχής από την πρώτη μέρα μετά την καταστροφή, αίτημα το οποίο αμέσως ικανοποιήθηκε και συνελήφθησαν 26 άτομα μόνο την πρώτη μέρα. Ωστόσο ζήτησε από την επιτροπή αν γνωρίζουν μέρη που δεν αστυνομεύονται επαρκώς να τον ενημερώσουν ώστε να προβεί σε ενέργειες.
Ο Δήμαρχος ,ανακοίνωσε στην επιτροπή ,ότι έχει έρθει σε επαφή με διεθνή οργανισμό που ασχολείται με την αναδάσωση,ο οποίος οργανισμός πρότεινε στον Δήμαρχο η δενδροφύτευση της περιοχής να γίνει με υδρόφιλα δένδρα και όχι με πεύκα ενώ στην θέση κάθε καμένου θα τοποθετηθούν τρία ,ώστε να ξαναγίνει το Μάτι ,ο πράσινος παράδεισος που ήταν.
Στο τέλος της συνάντησης , ο Ηλίας Ψινάκης, ζήτησε την συμμετοχή εκπροσώπων των κατοίκων στις αποφάσεις της διαχείρισης των κονδυλιών που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της περιοχής και την ανακούφιση των πληγέντων . όπως χαρακτηριστικά είπε ,αυτοί είναι που πρέπει να έχουν λόγο στην διαχείριση και όχι εκλεγμένοι οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο στην διαχείριση για να εξυπηρετήσουν συγγενείς και ψηφοφόρους και προκειμένου να το επιτύχουν , προσπάθησαν να τον «παραιτήσουν» για να έχουν το πεδίο …ελεύθερο! Ζήτησε επίσης από την επιτροπή την συνεχή παρουσία των εκπροσώπων σε όλες τις οικονομικές επιτροπές και τα Δημοτικά Συμβούλια ,ώστε να έχουν άμεση ενημέρωση για όλα και να αποτρέψουν τους «συνήθεις παριστάμενους» από την λήψη ψηφοθηρικών αποφάσεων , αρχής γενόμενης από την οικονομική επιτροπή της Δευτέρας. Όπως τόνισε η παρουσία τους θα διευκολύνει πάρα πολύ στην λήψη αποφάσεων για τις απαιτούμενες εργασίες στην περιοχή αφού δημοτικοί σύμβουλοι και της δικής του παράταξης που συμμετέχουν στην επιτροπή δεν παρουσιάζονται ή δεν ψηφίζουν τα θέματα νομίζοντας ότι έτσι αποδυναμώνουν την δημοτική αρχή ενώ στην πραγματικότητα καθυστερούν την ανακούφισης τους.
Με λίγα λόγια ,νομίζουν ότι κάνουν κακό στον Ψινάκη ,ενώ στην πραγματικότητα κάνουν κακό στους πυρόπληκτους.
«Για να χτίσεις πρέπει πρώτα να καθαρίσεις » είπε ο Ηλίας Ψινάκης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει όταν κάποιο αρνούνται την παρουσία και την ψήφο τους, για να ¨χτυπήσουν¨ έναν Δήμαρχο που επιβάλλοντας την κάθαρση ,δεν δίστασε να χάσει και την πλειοψηφία αλλά και να απομείνει με μόνο τρεις αντιδημάρχους.
– Εκτός των βασικών θεμάτων που τέθηκαν από την επιτροπή αποφασίστηκε να υπάρχουν συνεχείς επαφές (τηλεφωνικές, email) των εκπροσώπων της επιτροπής με τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους ώστε να αντιμετωπίζονται όποια νέα θέμα προκύπτουν. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν από τον Ηλία Ψινάκη να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τις κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής ώστε να αποκλειστούν αυτοί που τόσες μέρες παρουσιάζουν την δημοτική αρχής ως απούσα από τα προβλήματα του τόπου, κάτι που από τα μέχρι τώρα έργα ,φάνηκε ότι δεν ισχύει.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και η επιτροπή αναχώρησε λίγο πριν τις 16:00 δίνοντας την θέση της σε επόμενη επιτροπή πυρόπληκτων κατοίκων από την περιοχή.
Και αυτή η συνάντηση κινήθηκε γύρω από την ίδια θεματολογία και τις ίδιες αγωνίες των κατοίκων (δεν χρειάζεται να τις αναφέρουμε ξανά) με νέο στοιχεία προς συζήτηση την παράκληση των παριστάμενων ώστε ο Δήμαρχος να πιέσει για την άμεση έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης των κατοικιών τους αφού οι περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται στις δομές που έχει διαθέσει ο Δήμος. Από την συζήτηση φάνηκε ότι οι ίδιοι εκτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Δημοτική Αρχή είτε για να βρουν κατάλυμα είτε για τις παροχές ειδών πρώτης ανάγκης, διατροφής και παροχών υγείας. Ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν τα εύσημα για τους υπαλλήλους που στελεχώνουν το κέντρο παραλαβής αιτήσεων στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου όπως και την πολύ καλή εξυπηρέτηση από την αστική συγκοινωνία που εκτελεί τα έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση τους. Και εδώ είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα με επίσης ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας για άμεση διευθέτηση εκτάκτων αναγκών.
Περίπου στις 18:00 έληξε και η δεύτερη συνάντηση με τον Ηλία Ψινάκη να δηλώνει ότι η πόρτα του είναι καθημερινά ανοιχτή και ότι από την Δευτέρα ξεκινά νέο κύκλο συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να τους εκθέσει όλα τα νέα στοιχεία και τους προβληματισμούς που του κατέθεσαν οι κάτοικοι ώστε να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή λύσεων.
Παρών στις συναντήσεις και ο κ. Γιώργος Λέπουρης τοπικός σύμβουλος εκλεγμένος με την αντιπολίτευση,ο οποίος ανέλαβε πριν μερικές μέρες τον συντονισμό των δομών του Δήμου.Ο κ. Λέπουρης ανέλαβε εκτός άλλων και τον συντονισμό λειτουργίας του Κέντρου Μέριμνας Πυρόπληκτων στο Πολιτιστικό Πάρκο,επαναφέροντας και εκεί την τάξη ,αφού μερίδα αιρετών το είχαν καταστήσει σε ¨κέντρο εξυπηρέτησης ψηφοφόρων¨ αφήνοντας τους πυρόπληκτους σε δεύτερη μοίρα για να εξυπηρετήσουν φίλους που δεν είχαν ιδιαίτερη ανάγκη.
Οι εκπρόσωποι των πυρόπληκτων κατοίκων ,κατά την αναχώρηση τους ,δήλωσαν ότι θα βρίσκονται καθημερινά στο γραφείο του Δημάρχου και θα συνδράμουν με την σειρά τους ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα.

Comments

comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here