Αντιδράσεις για την πρόσκληση της Ρωσίδας πρέσβειρας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της βουλγαρικής εθνοσυνέλευσης


Η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονόρα Μιτροφάνοβα θα λάβει πρόσκληση να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στις 19 Οκτωβρίου.

Τους τελευταίους μήνες, η Μιτροφάνοβα έχει πολλές φορές ξεφύγει από τον καλό της τόνο απέναντι στις αρχές της Σόφιας και επέτρεψε στον εαυτό της ακόμη και να προσβάλει τους Βούλγαρους. Απείλησε επίσης να απαιτήσει το κλείσιμο της πρεσβείας στη Σόφια, αφού η Βουλγαρία απέλασε 77 υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ.

Τώρα, εξαιτίας της παρουσίας της Μιτροφάνοβα, οι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί στο νεοεκλεγέν κοινοβούλιο είχαν σοβαρή σύγκρουση πριν ακόμη από την πρώτη συνεδρίασή του. Τελικά, τα κόμματα δεν συμφώνησαν και η κοινοβουλευτική διοίκηση θα επιτρέψει στη διπλωμάτη να συμμετάσχει στην εκδήλωση, γράφει ο συνεργάτης της EURACTIV Βουλγαρίας.

Το περιστατικό προκάλεσε διαμάχη σε άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών σχηματισμών, όπου συζητήθηκε η οργάνωση των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι εκπρόσωποι του ξένου διπλωματικού σώματος είναι παραδοσιακά παρόντες στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Η Ρωσία κήρυξε τη Βουλγαρία εχθρική χώρα κατά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία.

Οι βουλευτές του φιλοευρωπαϊκού σχηματισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία» διαμαρτυρήθηκαν ότι η Ρωσίδα Πρέσβης, ως εκπρόσωπος μιας επιτιθέμενης χώρας, δεν θα έπρεπε να προσκληθεί στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου. Το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» – το κόμμα του Κίριλ Πετκόφ, αποδέχθηκε αυτά τα επιχειρήματα. Το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα BSP και το φιλορωσικό εθνικιστικό κόμμα «Αναγέννηση» διαφώνησαν.

Σύμφωνα με αυτά, μια τέτοια στάση απέναντι στον πρέσβη μιας χώρας με την οποία η Βουλγαρία έχει διπλωματικές σχέσεις είναι απαράδεκτη. Από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ GERB, το κόμμα της τουρκικής μειονότητας ΚΔΕ και η «Βουλγαρική ΆνοδοςΑύξηση δεν πήραν θέση, αν και τα δύο πρώτα κόμματα παρουσιάζονται ως συνεπείς υποστηρικτές του ευρωατλαντικού προσανατολισμού της χώρας.

Σχεδόν 3 ώρες μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συνάντηση, το GERB βγήκε με επίσημη θέση ότι είναι κατά της παρουσίας της Μιτροφάνοβα. «Το GERB ήταν το πρώτο κόμμα στη Βουλγαρία που καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές σε μια τέτοια περίπτωση γιατί τα λεγόμενα ευρωατλαντικά κόμματα δεν είχαν συμφωνήσει στο θέμα της παρουσίας της Ρωσίδας πρέσβειρας. Και για τον λόγο αυτό η διοίκηση της Εθνοσυνέλευσης αποφάσισε να μην παρεκκλίνει από την προηγούμενη πρακτική της. Έτσι, η Μιτροφάνοβα θα λάβει πρόσκληση για την εκδήλωση μαζί με άλλους 66 πρεσβευτές.

Στις 6 Σεπτεμβρίου είχε εμφανιστεί στους εορτασμούς με αφορμή τον εορτασμό της Ενοποίησης της Βουλγαρίας. Στάθηκε ακριβώς πίσω από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι ύποπτος για φιλορωσικές θέσεις. Η παρουσία της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Πηγή: euractiv.gr