Έρευνα για το φορτηγό που ανατίναξε τη γέφυρα της Κριμαίας ξεκινά η Βουλγαρία


Η βουλγαρική υπηρεσία αντικατασκοπείας SANS έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι το φορτηγό που ανατινάχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας προερχόταν από τη Βουλγαρία.

Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών από το Κρεμλίνο. Τις ενέργειες της SANS διέταξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκαλάμπ Ντόνεφ. Οι ειδικές υπηρεσίες ενημέρωσαν επίσης τη βουλγαρική εισαγγελία.

«Οι έλεγχοι γίνονται από την Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) και το Υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άντον Κούτεφ.

Την Κυριακή (9 Οκτωβρίου), ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, σε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η διαδρομή του φορτηγού που ανατίναξε τη γέφυρα της Κριμαίας ξεκίνησε από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια πέρασε από τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Βόρεια Οσετία και την περιοχή του Κρασνοντάρ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, χαρακτήρισε τα λόγια του Αλεξάντερ Μπαστρίκιν αναξιόπιστα.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συνέβη το Σάββατο στη γέφυρα, τι οδήγησε στην έκρηξη, ποιοι είναι οι λόγοι. Γνωρίζετε την αξιοπιστία τόσων πολλών λεγόμενων «ερευνών» στη Ρωσία. Δεν θα έδινα την παραμικρή αξιοπιστία σε αυτά που λένε”, δήλωσε, όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Ο Στάνο υπενθύμισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και η γέφυρα του Κερτς είναι παράνομη εγκατάσταση.

Ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κέρδισε τις τελευταίες εκλογές στη Βουλγαρία, σχολίασε ότι η λέξη «βουλγαρικό μονοπάτι» έχει κακή γεύση. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι εκρήξεις να φορτώθηκαν στη Βουλγαρία, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τα σύνορα.

«Αν ήμουν στη θέση των ρωσικών υπηρεσιών, θα με ενδιέφερε μάλλον πού φορτώθηκε το φορτηγό και ποιος ήταν ο λόγος της έκρηξης. Αυτό είναι το σημαντικό… Τώρα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όλοι κοιτάζουν να ρίξουν την ένταση», πρόσθεσε ο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι στη χώρα μας είναι ήδη κουρασμένοι και φοβισμένοι, διότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο τρομακτικός».

Ο ηγέτης του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούλιο, κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να απορρίψει τους υπαινιγμούς του Κρεμλίνου για βουλγαρική σχέση στον βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας.

«Δεν συμφωνούμε με τη δημιουργία φόβου και πανικού από το Κρεμλίνο και την εμπλοκή του ονόματος της Βουλγαρίας στα γεγονότα που σχετίζονται με τη γέφυρα της Κριμαίας. Καλούμε τις βουλγαρικές αρχές και την υπηρεσιακή κυβέρνηση να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση αυτή και να απορρίψουν τους υπαινιγμούς του Κρεμλίνου περί βουλγαρικής σύνδεσης με το γεγονός αυτό. Ο χρόνος είναι σημαντικός», δήλωσε ο Πετκόφ.

Πηγή: euractiv.gr