Έρευνα για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream ξεκινά η γερμανική εισαγγελία


Ο επικεφαλής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας ξεκίνησε έρευνα για φερόμενη «αντισυνταγματική δολιοφθορά», δύο εβδομάδες μετά τις σημαντικές διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που ερμηνεύτηκαν ευρέως ως σκόπιμη επίθεση.

Η έρευνα κατά αγνώστων προσώπων ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της εισαγγελίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

«Υπάρχουν επαρκείς πραγματικές αποδείξεις ότι οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου υπέστησαν σκόπιμες ζημιές από τουλάχιστον δύο εκρήξεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής ομοσπονδιακός εισαγγελέας παρεμβαίνει μόνο σε πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το συγκεκριμένο θέμα είναι «ικανό να θέσει σε κίνδυνο την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Γερμανίας» και συνιστά «σοβαρή επίθεση στον ενεργειακό εφοδιασμό», φέρεται να πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πειστικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.

Εν τω μεταξύ, ειδικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποσταλεί στον υποτιθέμενο τόπο του εγκλήματος για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων με τη χρήση υποβρύχιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Αφού αναφέρθηκαν διαρροές αερίου σημαντικού μεγέθους τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολιτικοί ηγέτες και εμπειρογνώμονες είχαν εκφράσει υποψίες για σαμποτάζ.

Η Σουηδία, μία από τις χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά στις διαρροές, είχε ήδη στείλει ένα καταδυτικό σκάφος στο σημείο λίγες ημέρες μετά το περιστατικό.

Το θέμα του σαμποτάζ απασχόλησε και πάλι τη Γερμανία αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν οι σιδηροδρομικές μεταφορές παρέλυσαν σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μετά την εσκεμμένη αποκοπή καλωδίων ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του συστήματος.

Πηγή: euractiv.gr